Otkriven paralelni svijet.Ovo do sada nije viđeno!

HomeUncategorized

Otkriven paralelni svijet.Ovo do sada nije viđeno!

Sead Kadić podnio ostavku na funkciju predsjednika KO SDA USK?!

Američki astronomi otkrili su dvije  egzoplanete, izvan Sunčeva sistema, čije se putanje oko njihove zvijezde međusobno jako približavaju, što još nikada nije viđeno u svemiru.

Zamislite da se umjesto punog Mjeseca na horizontu pokaže triput veća  planeta, ističu istraživači čiji su radovi objavljeni na  stranici američkog časopisa Science.

Taj svijet stvarno postoji, a sastoji se od Sunčevog  sistema s dvijema zvijezdama u sazviježđu Labuda, oko 1.200 svjetlosnih godina udaljenom od Zemlje (jedna svjetlosna godina je 9.460 milijarda kilometara). Nazvan je Kepler-36, po američkom svemirskom teleskopu koji se bavi istraživanjem egzoplaneta.

“Te dvije  planete prolaze veoma blizu jedna drugoj”, ističe Josh Carter iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian, jedan od glavnih autora radova.

“Nismo nikada vidjeli da su dvije egzoplanete tako blizu jedna drugoj u planetnom sistemu”, dodaje astronom Eric Agol sa Washingtonskog Univerziteta

Svakih 97 dana u prosjeku dvije planete se međusobno približe na udaljenosti koja je manja od peterostruke udaljenosti od Zemlje do Mjeseca, ili oko 1,9 miliona kilometara.

(  Tehnologija.me )