instant fap

Otkrivena spomen ploča

U selu Okreč udaljenom desetak kilometara od Sanskog Mosta otkrivena je spomen-ploča ubijenim mještanima, stradalim u proteklom ratu. U prisustvu porodica žrtava, kantonalnih i općinskih zvaničnika, predstavnika društveno-političkog života općine te brojnih mještana, u selu Okreč otkrivena je spomen-ploča sa imenima devetnaest mještana ovog kraja koji su svirepo ubijeni za vrijeme poslijednje agresije na općinu Sanski Most.

Izgradnju spomen-obilježja okrečkim šehidima inicirali su mještani ovog sela, koji su sopstvenim sredstvima uspjeli finansirati sve građevinske radove na izgradnji i uređenju ovog kompleksa, koji se nalazi nadomak mjesne džamije. Aktuelni imam u džematu Okreč, Hasan ef. Džafić, u svom obraćanju je istakao važnost prisjećanja na poginule šehide, čija će imena na spomen-ploči biti stalni podsjetnik na period stradanja i agresije na bošnjački narod. Imena devetnaestorice mještana Okreča, pročitao je Mensur Kaltak, sin ubijenog Rahima Kaltaka, čije je ime upisano na otkrivenoj spomen-ploči.

Bivši oficir Armije RBiH, i penzionisani brigadir Senad Kljajić naglasio je važnost propagiranja istine o dešavanjima iz proteklog rata, u kojem su na području sanske općine od strane srpskog agresora počinjeni mnogobrojni zločini, te je naglasio da je žalosno da se mnogi počinioci ovog, kao i drugih zločina još uvijek nalaze na slobodi.

Prisutnima se obratio i kantonalni poslanik Asim Kamber koji je istakao da je ovo jedan od rijetkih spomen-obilježja na području općine Sanski Most kojeg su mještani uspjeli izgraditi sopstvenim sredstvima bez učešća lokalne vlasti, na čemi im je uputio iskrene čestitke. Predsjednik udruženja logoraša općine Sanski Most, Nihad Ključanin, u svom izlaganju je podsjetio prisutne da se svake godine u ovom periodu na cijeloj teritoriji općine prisjećamo nedužno stradalih građana Sanskog Mosta, te da je današnji skup samo jedan u nizu od takvih događaja.

Prisutnima se na kraju obratio i načelnik općine Sanski Most dr. Mustafa Avdagić, koji je uputio podršku porodicima ubijenih, te je naglasio opredijeljenost lokalne vlasti u svim aktivnostima koje će dovesti do procesuiranja odgovornih za počinjene ratne zločine, kako bi se rasvjetlila istina o događajima iz perioda 1992. – 1995. godina. Nakon što su članovi porodica ubijenih mještana Okreča otkrili spomen-ploču, prisutne delegacije položili su cvijeće, nakon čega je na lokalnom mezarju upriličeno učenje dove okrečkim šehidima.

KOMENTARI