instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

Otkriveno spomen obilježje u Trnovi

Otkriveno spomen obilježje u Trnovi

U Mjesnoj zajednici Trnova svečano je otkriveno centralno spomen obilježja koje sjeća na sve civilne žrtve ovoga sela tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao i na organizatore otpora i borce Armije RBiH koji su položili svoje živote u borbi za odbranu zemlje.

U poslijeratnom periodu na području Trnove realiziran je veliki broj infrastrukturnih projekata, a došlo je i vrijeme za izgradnju ovakvog spomen obilježja, koje je svojevrsno svjedočanstvo historijskih dešavanja na ovim prostorima.

Ceremoniju svečanog otvorenja uveličali su predstavnici društveno političkog i vjerskog života općine, načelnik ključke općine i druge zvanice, a poseban gost bio je Hamdija Abdić Tigar, legendarni ratni komandant 502. Brigade Petog korpusa Armije RBiH. Spomen obilježje je izgrađeno sredstvima koje su prikupili sami mještani Trnove, koji su ga i izgradili volonterskim radom, a finansijski je izgradnju pomogla i Općina Sanski Most.

Ratni komandant, Hamdija Abdić Tigar evocirao je uspomene na operaciju „Sana 95“ i borbe za oslobođenje Sanskog Mosta, te se prisjetio kako je brigada kojoj je bio na čelu, upravo oslobodila Trnovu kao posljednje oslobođeno mjesto na području Sanskog Mosta.

Ovom prilikom organizatori su uručili zahvalnice svima koji su pomogli realizaciju ovog memorijalnog projekta. Spomen obilježje su otkrili borci Armije RBiH iz Trnove i predstavnici porodica žrtava iz Trnove, a nakon toga prisutni su položili cvijeće te proučili fatihu.

Trnova je tokom agresije i okupacije preživjela težak period, stanovništvo je bilo prognano i raseljeno, a kuće mještana zapaljene i razrušene. Također, ovo je prvo mjesto na prostoru Općine Sanski Most u kojem je pružen organizovan otpor agresoru. Kao pravo domaćini, Trnavci su se potrudili da poslije završetka svečane ceremonije ugoste sve prisutne.

KOMENTARI