instant fap

Otkud Azri 200 miliona?

Nakon jučerašnjeg teksta u Oslobođenju, u kojem smo podastrli detalje kupoprodajno/brakorazvodnog ugovora između bivših supružnika Fahrudina i Azre Radončić, telefoni ne prestaju da zvone: otkud Azri Radončić tolike pare, pitaju čitatelji. Pravnici jednoglasno tvrde: “I slijepcu je jasno da je to ismijavanje pravne države.” Advokati su, pak, duboko uvjereni da je cijela priča političko-pravni skandal koji otvara brojna pitanja, od poreza na promet nekretninama – u ovom slučaju najmanje 10 miliona KM – do sudskog toleriranja bizarnog “prepisivanja” osnivača u registru?!

Najbogatija frizerica

Naravno, Oslobođenje nije prava adresa za takva pitanja: finansijske istrage, kao i validnost ugovora u nadležnosti su tužilaštava, odnosno SIPA. Oslobođenje je zatražilo od SIPA informaciju o njihovom angažmanu, a kako saznajemo, Nives Kanevčev i Enes Kamenica su (opet) imali sastanak s ministrom policije Predragom Kurtešom, pa je moguće da su tu dogovarali angažman Tužilaštva KS-a.

Fahrudin i Azra Radončić su nakon prilično ekspresnog razvoda braka u roku od mjesec podijelili imovinu u parnici u kojoj su ih zastupali advokati Fahrudina Radončića – njega Nedim Dobojlić, nju Asim Crnalić. Odmah nakon podjele imovine, u kojoj je Azri pripao Avaz d.o.o., a Fahrudinu Avaz Roto Pres, Fahrudin je bivšoj supruzi prodao “svoj udio” i to za 200 miliona KM. Po ugovoru, Azra je Fahrudinu (već?) platila 500.000 KM, a siću od 199,5 miliona obavezala se isplatiti do kraja 2015. Ugovor je potpisan 6. jula.

Kako Azra Radončić 2. jula, dakle četiri dana ranije, nije bila registrirani poreski obveznik, posve je legitimno pitanje naših čitatelja: otkud joj pare? Azra Radončić je po zanimanju frizerica, no kako nije bila registrirani poreski obveznik, očito je da se nije bavila svojim poslom, već je, po svemu sudeći, obnašala dužnost “supruge intelektualca”, kako se na svojoj TV Alfa predstavio preksinoć njezin bivši suprug, koji i dalje krije vlastitu diplomu. U svakom slučaju, trenutno je Azra Radončić daleko najbogatija frizerica u BiH.

Izvori Oslobođenja, koji su se prihvatili analize ovih ugovora, tumače da je Azra Radončić, onoga časa kada je postala vlasnica Avaza d.o.o., postala i vlasnica para Avaza d.o.o.?! Međutim, i dalje ostaje nekoliko pitanja: može li uopće Azra Radončić biti uknjižena kao vlasnica, jer je iz ugovora vidljivo da nije u potpunosti isplatila ugovorenu cifru? Azra Radončić nije čak obezbijedila ni garancije, odnosno instrumente, barem po ugovoru, koji garantiraju da će uopće isplatiti ugovoreni iznos. Tim prije što je više no jasno da Azra Radončić čak ni sa Avaz Roto Presom nema finansijske kapacitete da za tri godine isplati taj novac, odnosno traženih 199,5 miliona KM.

Ovdje valja podsjetiti da se Fahrudin Radončić u Avazu obično hvalio godišnjom zaradom do cca 5 miliona KM. Naravno, nije nevažno napomenuti da bi potpuniji podaci javnosti bili dostupni da je Uprava za indirektno oporezivanje radila svoj posao i obavljala redovitu kontrolu PDV-a u ovoj firmi, a ne zaobilazila je punih 5 godina.

Koliko košta povjerenje

Pozabavimo se cijenom: Avaz Roto Pres ima upisanu knjigovodstvenu vrijednost od 818.000 KM i ostaje nejasno kako se uopće došlo do cijene od 200 miliona KM. Također, ostaje nejasno – čak i po ugovoru – ko snosi troškove tzv. skrivenih nedostataka, kakva je recimo stavka koja se pojavila sa augustovskom PDV kontrolom Avaz Roto Presa. Posebna priča ovog ugovora je odnos Avaza, kako Avaza d.o.o., tako i Avaz Roto Presa sa SBB-om, no izvori Oslobođenja, koji još žele ostati anonimni, skloni su tezi da je cijeli ugovor farsa, skupa s cijenom: naš finansijski analitičar, naime, kaže da je iz ugovora jasno da Fahrudin Azri ne vjeruje već da je ugovor napravljen kako bi imao pokriće za ulaz u vlast, a Avaz će vratiti s prvom neisplaćenom ratom?!

KOMENTARI