instant fap

Otvaranje Ferhadije osiguravat će više od 1.000 policajaca

Otvaranje Ferhadije osiguravat će više od 1.000 policajaca

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač potvrdio da su izvršene sve sigurnosne pripreme za sutrašnje svečano otvaranje Ferhadije te ukazao da je važno da se s tog skupa pošalje poruka mira, suživota te pokaže da je Banja Luka otvoren grad, spreman za suživot.

Na pres-konferenciji uoči svečanog otvaranja obnovljene džamije Ferhadije, naglašeno je da ne postoje bilo kakve informacije da bi moglo doći do ugrožavanja održavanja ovog skupa ili ugrožavanja sigurnosti zvanica i vjernika.

Lukač je rekao da će svečano otvaranje Ferhadije osiguravati više od 1.000 policajaca, budući da se očekuje oko 10.000 posjetilaca, u organizovanim prijevozom više od 100 autobusa, zvaničnici iz BiH, premijer Turske Ahmet Dautoglu i drugi gosti.

Očekuje se, kaže, da ovaj veliki skup protekne bez problema i iz Banje Luke ode pozitivna slika u svijet.

Štab osiguranja “Ferhadija 2016” je aktivno radio na osiguranju ovog javnog događaja, a direktor policije RS-a Gojko Vasić je također naglasio da su sve pripremne aktivnosti privedene kraju i očekuje da sve prođe u najboljem redu.

Vasić je istakao da su poduzete mjere za siguran dolazak svih gostiju u Banju Luku, vjernika iz drugih krajeva BiH.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Banja Luka Boško Pandža je naveo da se “Štab osiguranja Ferhadije” nalazi od danas u stalnom zasjedanju.

Osim MUPRS-a u osiguranju učestvuju, u okviru svojih nadležnosti, i sve druge policijske agencije u BiH, kao i EUFOR, te neophodne gradske službe Banje Luke.

Na snazi će biti obustava saobraćaja u užem dijelu Ferhadije, kao i zabrana rada određenih ugostiteljskih objekata i privrednih subjekata.

KOMENTARI