instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Otvoreno pismo – izraz nezadovoljstva OSI

Ovim otvorenim pismom želimo opet neznamo po koji put ukazati na provođenje visokog stupnja diskriminacije, stereotipa, tortura, kao i jednostrano drskog odnosa od strane predstavnika jednog dijela administracije ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike USK-a prema Koordinacionom odboru udruženja i saveza osoba sa invaliditetom (KOUIS OSI) USK-a, što se naravno negativno reflektira na položaj svih  osoba sa invaliditetom( OSI) na kantonu.

Mislimo da zbog čestog diskontinuiteta istitucije ministra u pomenutom ministarstvu isti nije u mogućnosti da kontrolira gore pomenuto stanje.

Želimo ovdje istaknuti da ovakav odnos predstavnika dijela administracije resornog ministarstva nanosi štetu ovoj marginaliziranoj i ranjivoj kategoriji društva na kantonu, koja se ogleda u kršenju Međunarodnog i domaćeg zakonodavstva koje se referira na potrebe i prava OSI u sljedećim područjima:Socijalna zaštita, zdravstvena zaštita, obrazovanje, zapošljavanje, pristupačnost, te servisi podrške po raznim oblicima invaliditeta.

KOUIS OSI USK-a je od strane pomenutog ministarstva u potpunosti isključen iz socijalnog dijaloga, samim tim nam je onemogućeno da dijalogom i interesornim oblikom saradnje zasnovane na UN Konvenciji o pravima OSI damo svoj doprinos u poboljšanju položaja OSI po svim gore pobrojanim područjima.

Napominjemo da su nam prošle godine onemogućili sredstva za rad svih naših kantonalnih devet udruženja iako smo uredno podnijeli izviještaje o utrošku sredstava za 2017 godinu koji su i razmatrani, a potom i usvojeni na Vladi 09.10.2018.g.Naravno to njima nije bilo dovoljno.Pokušaj dijela  predstavnika administracije resornog ministarstva da svojim subjektivnim viđenjem koje je opterećeno jako lošim međuljudskim odnosima prema ovoj Koordinaciji  stalno iznova pokušavaju da nas neosnovano inkriminiraju, kao i problematiziraju naš način rada.

Naravno za sve ovo dosada nikad niko od njih nije bio sankcioniran. Valjda zato što ne postoji adekvatan sankcioni  mehanizam  za ovakve propuste administracije.

Mi nesmatramo da smo bezgriješni, ali da predstavnici pomenutog ministarstva imaju istinski dobru namjeru oni bi pravovremeno s nama zajedno radili po edukativnom interesornom standardu u cilju poboljšanja kvaliteta kapaciteta rada naših udruženja i saveza sa invalidskim prefiksom koja bi trebalo da imaju poseban tretman uvažavanja i razumijevanja, a našto obavezuje Međunarodno i domaće Zakonodavstvo koje se referira na prava i potrebe OSI kao i njihovih predstavnika.

Nedvojbeno je očigledno da nam se ukidanjem namjenskih sredstava za rad ovih udruženja želi onemogućiti dalji rad.Gore pomenuti predstavnici ministarstva zdravstva rada i socijalne politike imaju namjeru da o osobama sa invaliditetom deklarativno lijepo pričaju i da tu priču kroz razne komisije ili preraspodijelu sredstava jako dobro naplate, a da u praksi osobe sa invaliditetom od toga nemaju nikakvu korist.To je po njihovom shvatanju moguće samo ako onemoguće rad i finansiranje KOUIS OSI USK-a, što  trenutno i pokušavaju.

Zbog svega gore pobrojanog a ima i više  mislimo da ćemo na ovakav način skrenuti pažnju na naše prisutne probleme svim primaocima ovog našeg otvorenog pisma nezadovoljstva poslije kog očekujemo Vaše valjano očitovanje.Naravno mi smo voljni da razgovaramo sa svim gore pomenutim akterima kojim smo naslovili ovaj naš Akt.

Očekujemo da ćemo zajedno u maniru demokratskog načela zajedničkog socijalnog dijaloga dati svoj prilog u rješavanju prisutnog problema.

KOUIS OSI USK-a sa osobama sa invaliditetom čiji smo predstavnici zbog čega gore pomenutog će biti dovedeni u situaciju da u okviru Kampanje „UZ ZID“ odsada dolazimo sa većim brojem osoba sa invaliditetom na sastanke Vlade i Skupštine kako bismo Vašu pažnju, kao i ingerencije usredsredili na rješavanje svih gore postojećih problema OSI USK-a.

Mi hoćemo da vjerujemo da najveći broj primaoca ovog našeg pisma koji obnaša Vlast po bilo kojem osnovu u kantonu neće ostati:slijep, nijem ni gluh na probleme s kojim se suočavaju osobe sa invaliditetom na kantonu.

Mi smo protočni za sve razgovore, kao i sastanke gdje ćemo još detaljnije izložiti sve naše prisutne poteškoće.Očekujemo Vašu: čojstvenu, stručnu, profesionalnu, statusnu i moralnu podršku sa pozicija koje obnašate u Vlasti.

Molimo Vas da nedozvolite da osobe sa invaliditetom  s inalidskim kolicima,  bijelim štapovima, tamnim naočalima, pempas pelenama i drugim životnim problemima u budućnosti moraju blokirati rad Skupštine i Vlade, da bi na takav način skrenuli pažnju na naš težak položaj.

Za ovakav oblik izražavanja nezadovoljstva nalazimo uporište u :

1. UN Konvenciji o pravima OSI koja je po ratifikovanju od strane BiH postala obavezivajuća Ustavna kategorija na svim nivoima u BiH.
  2. Standardna pravila (SP)
  3. Zakon o zabrani diskriminacije
  4. Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i porodice sa djecom USK-a

S poštovanjem!