Ova europska zemlja danas ukida sve mjere: ‘Vrijeme je da se vratimo normalnom životu’

HomeVijestiGlobus

Ova europska zemlja danas ukida sve mjere: ‘Vrijeme je da se vratimo normalnom životu’

Kako izgleda stvarni život u Norveškoj, kakve su cijene, koliko se zarađuje: “Kada se sve sabere i oduzme, ja se ne mogu požaliti”

Norveška će danas u 16 sati ukinuti sve restriktivne mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa, objavila je vlada te zemlje.

“Prošao je 561 dan otkad smo uveli najstrože mjere u Norveškoj u mirnodopskom razdoblju. Sada je vrijeme da se vratimo normalnom životu“, rekla je premijerka Erna Solberg.

“Mjere će biti ukinute u 16 sati”, dodala je Solberg.

Život kao prije

Napuštanje mjera fizičke distance omogućit će sportskim i kulturnim institucijama da se vrate punom kapacitetu, a kao i prije radit će i restorani i noćni klubovi.

„Ukratko, možemo živjeti kao prije“, poručila je Solberg.

Najmanje jednu dozu cjepiva protiv COVID-19 primilo je 76 posto svih Norvežana, a 67 posto je u potpunosti cijepljeno, pokazuju podaci norveškog Instituta javnog zdravlja.

Danska ukinula mjere 10. septembra

„Želim i reći: hvala vam puno Norveška“, zaključila je premijerka.

Obližnja Danska sve je restriktivne mjere ukinula 10. septembra, a od tada broj zaraženih u toj zemlji konstantno pada – na dan ukidanja prije dvije sedmice bilo ih je 557, a u četvrtak 341.

I Danska ima visoku razinu procijepljenosti stanovnika– cijepljeno je 86 posto starijih od 12 godina, te 95 posto starijih od 50.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0