instant fap

Ova pitanja ne postavljajte na razgovoru za posao!

Pitanja koje postavite poslodavcu na kraju razgovora za posao jednako su važna kao i sve vaše refernce. Najbolje je postaviti promišljena pitanja na osnovu kojih će poslodavac zaključiti da ste obratili pažnju na detalje tokom razgovora, ali i da ste dobro upoznati sa radom kompanije i pozicijom za koju aplicirate

posao

1. Pitanja u vezi sa platom i beneficijama

Najbolje je izbjegavati sva pitanja vezana za platu, odmor i bolovanja na prvom razgovoru, odnosno treba izbjegavati pitanja koja ukazuju na to da pretpostavljate da ste već primljeni.

2. Pitanja koja počinju sa zašto

Pitanje zašto upućuje na odbrambeni stav. Pa je savjet da umjesto pitanja „Zašto je kompanije prošle godine otpustila ljude?“ kažete „Čitao sam o otpuštanjima u kompaniji. Kakvo je Vaše mišljenje o pozicioniranosti kompanije u budućnosti?“

3. Ko je vaša konkurencija?

Ovo pitanje najčešće ukazuje da se niste dovoljno upoznali sa djelatnošću kompanije. Prije nego što postavite bilo koje pitanje provjerite da li biste odgovore mogli da nađete na internetu.

4. Koliko često se obavljaju evaluacije?

Možda ste zabrinuti o mišljenju kompanije po pitanju vašeg učinka ili pak samo radoznali, ali prvi signal poslodavaca na ovakvo pitanje je negativan stav koji ukazuje na strah od čestih negativnih evaluacija po pitanju vašeg učinka.

5. Fleksibilno radno vrijeme

Čak iako jasno izrazite potrebu fleksibilnog radnog vremena, zato što, na primjer, morate da odvedete djecu u školu, stručnjaci savjetuju da ne postavljate pitanja tipa “Mogu li doći kasnije i nadoknaditi svoje radno vrijeme”. Iako je ravnoteža između posla i privatnog života sada u fokusu, ranim insinuacijama na ovu temu samo ćete ukazati poslodavcu da ste zabrinuti zbog balansiranja poslovnog i privatnog života, kao i da na prvo mjesto stavljate sopstvene potrebe, zanemarujuću kompanijske.

6. Mogu li da radim od kuće?

Rad od kuće ne spominjite, osim ukoliko nije naznačeno u opisu posla. Neke kompanije vam mogu omogućiti povremeni rad od kuće, ali tek kad se uvjere u vašu efikasnost. Prvi razgovor za posao svakako nije vrijeme da tražite posebne usluge. Vaš glavni prioritet je da „prodate“ sebe.

7. Želite li da vidite moje reference?

Neki stručnjaci razgovore za posao upoređuju sa zabavljanjem – važno je da poslodavca privučete svojim vrijednostima kako bi vas pozvao na sljedeći sastanak. Nudeći vaše reference na uvid prerano može nagovijestiti očaj.

8. Koliko brzo može doći do unapređenja?

Poslodavci ukazuju da postavljanje ovakvog pitanja može da vas predstavi kao arogantnu osobu.

9. Da li ću dobiti svoju kancelariju?

Ovo je nezgodno pitanje. Naravno da vas zanima, ali da li je to odlučujuća stvar zbog koje biste prihvatili priliku za razvoj karijere? Ukoliko jeste, trebalo bi da razmislite o svojim prioritetima.

10. Da li ćete pratiti moje profile na društvenim mrežama?

Briga oko ovog pitanja danas je opravdana, ali najbolje je da ne spominjate ovu temu. Ukoliko postavite ovakvo pitanje odajete utisak da imate nešto da sakrijete. Igrajte sigurno i na društvenim mrežama i internetu uopšte, izbjegavajte bilo kakva spominjanja, naročito negativna, kompanije, kolega i zaposlenih.

KOMENTARI