instant fap

Ovaj planinski vrh je zapravo viši od Mount Everesta

Ovaj planinski vrh je zapravo viši od Mount Everesta

Najviša planina na svijetu je Mt. Everest, je li tako? E pa nije. Naučnici tvrde kako je po jednom mjerenju najviši vrh na svijetu u stvari Mount Chimborazo u Ekvadoru, piše The New York Times.

Neaktivni vulkan u Andama, vrh Chimborazo uzdiže se oko 6.248 metara iznad nivoa mora, što je znatno niže od poznatih Everestovih 8.848 metara. Ali stvar izgleda nešto drugačije kada mjerite od samog središta Zemlje.

Naš ugodno popunjeni planet

To je zato što Zemlja nije ravna, ali nije niti savršena kugla. Planet je spljošten na polovima i lagano izbočen oko struka (nismo li svi?), zbog čega je opseg oko 21 kilometar širi oko ekvatora. A Chimborazo je blizu ekvatora, dok se Everest nalazi na 28. stupnju sjeverne zemljopisne širine, gotovo jednu trećinu udaljenosti prema polu.

Mount Chimborazo je u indijanskoj narodnoj predaji prikazivan kao muškarac u olujnoj vezi sa nižom i aktivnijom ženskom pratiljom, vulkanom Tungurahuom, koji izbacuje pepeo što zatim pada po ledenim padinama Chimboraza.

Zbog centrifugalne sile nastale rotacijom, Zemlja nije pravilna kugla, već je spljoštena na polovima, a proširena oko ekvatora
Zbog centrifugalne sile nastale rotacijom, Zemlja nije pravilna kugla, već je spljoštena na polovima, a proširena oko ekvatora

Josefina Vásquez, arheologinja na Univerzitetu San Francisco u Quitu, rekla je kako je Chimborazo “obožavan još od predkolumbovskih vremena”, te da je “još uvijek sveta planina gdje se smatra kako ste blizu Bogu.”

Tokom nedavnog uspinjanja kojim se proslavila 280. godišnjica misije iz 1736. godine pod vodstvom avanturista Charlesa Marie de La Condaminea, francuski su znanstvenici otkrili da je Chimborazo oko 5 metara niži nego što se prije mislilo, ali su ujedno potvrdili kako se radi o najvišem vrhu mjereno od samog središta Zemlje.

A zašto je onda Everest pobrao svu slavu? Zbog penjanja.

Uspinjanje po Everestu tipično zahtijeva desetodnevno putovanje do baznog kampa, šest sedmica aklimatizacije, te sedam do devet dana penjanja do vrha. Penjanje na Chimborazo može s obaviti za dvije sedmice, s danom do dva samog penjanja nakon aklimatizacije, tvrdi Todd Burleson, predsjednik planinarske kompanije Alpine Ascents International.

“Ali nemojte me krivo shvatiti, ja ne potcjenjujem tu planinu”, rekao je. “Radi se o sjajnom treningu za velike planine.”

KOMENTARI