instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

I OVAKO SE OBILJEŽAVA 8. MART: Maloljetnički brakovi, problem koji nas se (ne) tiče

I OVAKO SE OBILJEŽAVA 8. MART: Maloljetnički brakovi, problem koji nas se (ne) tiče

Djevojke i mladići iz Omladinske romske inicijative ‘Budi mi prijatelj’ iz Visokog povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena 8. marta u Osnovnoj školi ‘Mula Mustafa Bašeskija’ u Kaknju pred stotinjak vršnjaka izveli su predstavu ‘Neću!’.

 

Osnovni cilj predstave je podizanje svijesti društva o maloljetničkim brakovima te uz pomoć otvorene interakcije publike i glumaca, služi kao mjesto za isprobavanje mogućih rješenja, gdje se pojedinci i pojedinke osnažuju da djeluju i da se suočavaju s problemima u svojoj zajednici i ličnim problemima i teškoćama.

 

Populacijski fond Ujedinjenih naroda za BiH (UNFPA BiH) podržao je inicijativu mladih aktivista iz civilnog društva ‘Budi mi prijatelj’ i ‘Romalen’ u produciranju forum teatra pod nazivom Neću!, a predstavu su pripremali s koordinatoricom Murisom Halilović i uz pomoć Vedrana Fajkovića, dramaturga ‘Kamernog teatra 55’ iz Sarajeva.

 

“Predstava govori o problemu mladih djevojaka koje se bore za pravo izbora. Ovo je naša stvarnost, situacije o kakvoj govori predstava se svakodnevno događaju. Djevojčica od 15-16 godina nije spremna da bude majka, ona treba da se školuje”, poručila je Murisa Halilović.

 

“Ovo je tema koja je svugdje prisutna, ali o kojoj se ne govori onoliko koliko bi trebalo”, kaže Alina, učenica ekonomske škole koja u predstavi glumi majku Amre, djevojke koju žele da udaju. Amru glumi 15-godišnja Begzada.

 

“Moj lik je potlačen, žele da je protiv njene volje prerano udaju i ona se tome protivi. Ona želi da ide u školu, da završi fakultet, ima dečka kojeg voli i s kojim se zabavlja i s kojim želi stupiti u brak kada za to dođe vrijeme i iz ljubavi”, objašnjava svoju ulogu Begzada. U predstavi još igraju Amer koji glumi dečka Tarika, Sanedin koji glumi ‘negativca’ Vedada, Amer je u ulozi strogog oca i Medina u ulozi komšinice.

 

“I sami poznajemo mnoge vršnjake koji su se već našli u situaciji da se rano moraju ženiti ili udavati, imamo prijateljica koje još nemaju 18. godina a imaju djecu, i ovom predstavom želimo poručiti da brak i djeca trebaju doći u pravo vrijeme, i da su obrazovanje i zdravlje ključni za razvoj svake mlade osobe”, kažu članice i članovi mlade glumačke ekipe iz Visokog.

 

“Forum teatar kroz dramski prikaz govori o jednom problemu koji je prisutan u našem društvu i želi skrenuti pažnju šire zajednice. Broj maloljetničkih brakova u BiH je relativno velik kako u općoj tako i u romskoj populaciji, i institucije države treba da se ozbiljnije uključe u njegovo rješavanje. Maloljetnički brakovi kršenje su prava djeteta, nisu dio tradicije niti običaja i to treba jasno reći”, kazao je Mujo Fafulić iz Centra za podršku Roma “Romalen” iz Kaknja.

 

Publika je odlično prihvatila predstavu, a posebno zanimljivo bilo je u ‘vrućoj stolici’, dijelu predstave u kojoj glumice i glumci u ulogama iz predstave odgovaraju na pitanja iz publike.

 

Ciljne grupe, koje ovaj forum teatar obuhvata, su mladi koji se direktno i/ili indirektno suočavaju sa ranim brakovima, njihovi roditelji, osobe koje su uključene u obrazovni sistem te sve nadležne institucije koje mogu doprinijeti reduciranju problema ranih brakova. Procenat sklopljenih brakova koji su registrovani u BiH prije 18. godine iznosi oko 10% (MICS BiH 2011 – 2012).

 

Na ovu temu, dr Babatunde Osotimehin, izvršni direktor UNFPA, izjavio je da „maloljetnički brak predstavlja užasno kršenje ljudskih prava i oduzima devojkama njihovo obrazovanje, zdravstvo i dugoročnu perspektivu. Maloljetnica koja je u braku je osoba čiji potencijal neće biti ispunjen. Budući da mnogi roditelji i zajednice žele samo najbolje za svoje kćeri, moramo raditi zajedno da se okonča praksa maloljetničkih brakova.”

KOMENTARI