Ove tri namirnice ubrzavaju metabolizam i kilogrami se gube odmah

HomeMagazin

Ove tri namirnice ubrzavaju metabolizam i kilogrami se gube odmah

Stalno ste gladni? Pet razloga zašto vam se to dešava

Metabolizam kao najvažniji proces koji se odvija u organizmu utiče da se ćelije u tijelu obnavljaju, formiraju enzimi i podržavaju respiratorne funkcije. 

Oni koji imaju usporen metabolizmom najčešće pate od gojaznosti, imaju narušen metabolizam i teško skidaju kilograme.

Kada metabolizam ne funkcioniše na odgovarajućem nivou, osim razgovora sa endokrinologom, važno je da obratite pažnju i na način ishrane.

Postoje određene namirnice ekoje mogu podstaći ubrzanje metabolizma, a američka doktorica Addy Horstman ističe sljedeće:

1. Kajsije – sadrže magnezijum, željezo, kalijum i vlakna, koji pozitivno utiču na tijelo. Bilo da ih jedete suhe ili svježe, odličan su izvor vlakana. Vlakna razgrađuju masne kiseline i tako brinu o zdravlju sistema za varenje. Takođe, vlakna iz kajsija kroz probavni sistem stimulišu i rad metabolizma, pa su sjajan izbor za užinu onih koji su na dijeti. Istovremeno, efekat se može videti i od upotrebe svježih i sušenih kajsija.

2. Avokado – savršen izvor zdravih masti i magnezijuma. Izuzetno je bogat vlaknima, pomaže u gubljenju kilograma i redukuje nivo šećera u krvi. Ubrzava metabolizam i reguliše apetit, piše žena.blic.rs.

3. Borovnice – Sadrže vitamine K1 i C, mangan, vitamin B6, E i bakar. Borovnice imaju nizak glikemijski indeks i kontrolišu nivo šećera u krvi, bogate su dijetetskim vlaknima i pozitivno djeluju na metabolizam.

Doktorica također napominje da izbalansirana ishrana kod zdravih osoba dovodi metabolizam u savršenu brzinu i pomaže da tijelo ostane u dobroj formi, bez puno napora i odricanja. Pored navedenih namirnica, ona dodaje i čili paprike i špinat na listu hrane koja stimuliše metabolizam.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0