Ovih sedam znakova pokazuju da vaš računar neko špijunira

HomeMagazin

Ovih sedam znakova pokazuju da vaš računar neko špijunira

Ako ga znate koristiti, internet može biti sjajno iskustvo

Naučite prepoznati znakove da vas neko špijunira i odmah reagirajte.

Stručnjaci ističu da ovih sedam znakova ukazuju da su hakeri možda „provalili“ u vaš uređaj. 

1. Vaš se laptop prebrzo prazni

Ako u pozadini radi nekakav neželjeni program, on koristi dodatnu energiju. Takvi programi mogu biti i oni za špijuniranje, ali i virusi.

2. Programi se često ruše

Hakeri uvijek traže nove načine da prikupljaju podatke o vama. Kako biste se zaštitili, nemojte stavljati financsjske podatke poput onih o karticama na razne aplikacije i postavite komplicirane lozinke kako biste zaštitili podatke.

3. Kamera odjednom počne snimati

Zasigurno nije dobar znak ako se vaša kamera ili mikrofon počnu paliti sami od sebe. Ne samo da hakeri tako mogu ukrasti vaše podatke, već vas mogu fotografirati i snimati. Najbolje bi bilo da kameru prekrijete, mikrofon uključujete samo kada vam je potreban i redovno mijenjate lozinke.

4. Vaša početna stranica se odjednom promijenila

Ako primijetite da se promijenila vaša uobičajena početna stranica, obratite pažnju, budući da bi to moglo značiti da je vaše računalo zaraženo softverom za špijuniranje.

5. Primijetili ste sumnjivu aktivnost na računalu

Uvijek je dobra ideja da s vremena na vrijeme pogledate historiju pregledavanja. Bilo kakva neuobičajena aktivnost može ukazati na to da je vaše računalo zaraženo.

6. Na vašem računalu instalirani su nepoznati programi

Jedan od načina na koji se vaše računalo može nadgledati na daljinu je i putem tzv. malicioznog softvera (malware). Trebali biste redovito provjeravati programe koje ste instalirali i ako primijetite bilo što čudno – odmah izbrišite takve programe.

7. Nepoznato svjetlo svijetli na računalu

Ako primijetite da svjetlo na vašem računalu svijetli iako računalo nije upaljeno ili na njemu ne radite ništa – to je zasigurno znak za uzbunu. To može značiti slanje ili primanje podataka na vašem računalu, piše portal Brightside.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0