Ovisnik o videoigrama igrao “Civilizaciju II” deset godina i dobio svijet iz pakla

HomeUncategorized

Ovisnik o videoigrama igrao “Civilizaciju II” deset godina i dobio svijet iz pakla

Danas sunčano/ U narednim danima ponovo kiša

“Civilizacija II” je objavljena 1996, ali kad je treća verzija igrice plasirana 2001, kaže Lycerius, on je već bio duboko u staroj verziji i htio je da vidi dokle može da dogura

Da li možete da zamislite da jednu videoigru igrate deset godina? Jedan čovjek je to učinio. I dobio sumornu, ratom izmrcvarenu verziju Zemlje iz budućnosti.

Član sitea Reddit, pod imenom Lycerius, postavio je svoje rezultate decenijskog igranja “Civiizacije II”, strateške igrice u kojoj igrači stvaraju svoje države. Njegova epska bitka je pomjerila granice igre dalje nego što su zamislili i sami kreatori.

Mir nemoguć

Serijal “Civilizacija” je niz strateških igrica koje omogućavaju igračima da od malih plemena izgrade velike nacije. Igrači rukovode resursima, grade vojske i bave se diplomatijom kako bi svoju civilizaciju učinili vodećom u svijetu.

“Civilizacija II” je objavljena 1996, ali kad je treća verzija igrice plasirana 2001, kaže Lycerius, on je već bio duboko u staroj verziji i htio je da vidi dokle može da dogura, prenosi B92.

On ne igra svaki dan, ali se vraća paklenoj noćnoj mori patnje i pustoši kad god ima vremena za to. Sada, u 3991. godini, njegov svijet se sveo na tri super nacije, svaka se bori za oskudne resurse, a planeta je ostala puna ožiljaka od brojnih nuklearnih ratova. Njegovi Kelti su zaglavljeni u 1700 godina dugom ratu sa Vikinzima i Amerikancima. Sve druge nacije su uništene ili apsorbovane.

“Izgleda kao da je mir nemoguć. Svaki put kad se pojavi neki znak za obustavu vatre, Vikinzi ili Amerikanci bi me iznenada napali, često nuklearnim oružjem”¸ napisao je Lycerius na Redditu.

“Čak i kada nam UN nametne mirovni sporazum. Tako da se može zaključiti da će mir doći samo kad svi budemo izbrisani sa lica zemlje. To je rat bez prestanka”.

Zbog stalnog ratovanja, on je bio primoran da napusti demokratsko i prihvati komunističko uređenje, jer ga je Senat stalno odbijao kad je želio da objavi rat. Također, njegovi gradovi su naseljeni izgladnjelima (90% stanovništva je umrlo od nukleranog uništenja ili od gladi uslijed globalnog zagrivanja) jer, kako kaže, prioritet je izgradnja ratnih mašina da bi mogao da podrži svoju vojsku.

“Želite ambar da biste mogli da jedete? Žao mi je, moram da izgradim tenk. Možda slijedeći put”.

Svijet moguć za život

Konstanta nuklearna bombardovanja i sabotaže istopili su ledene vrhove na planeti, što je dovelo do poplave svega osim planina. Lycerius piše da je njegov svijet pun neplodnih močvara i ozračene zemlje.

Kreator “Civilizacije” Sid Myer rekao je da programeri nikad nisu ni pomišljali da bi neko mogao da ode tako daleko u budućnost sa igricom.

“Nema šansi da smo mogli da testiramo ovako daleko, tako da je ovo iznenađenje za nas. Zapanjujuće je da je neko posvetio 10 godina igranju jedne te iste igre”.

Lycerius kaže da želi da nađe načina da okonča ovaj rat.

“Moj cilj je da u nekoliko narednih godina završim rat i uz pomoć inženjera isušim močvare kako bismo mogli da se bavimo zemljoradnjom. Želim da ponovo izgradim svijet. Ali, nisam siguran kako.”

Korisnici Reddita su već poslalali neke prijedloge kako bi Lycerius mogao ponovo da učini svoj svijet mogućim za život.