instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Ovo je grad u FBiH u kojem najveći broj firmi ne izdaje račun

Ovo je grad u FBiH u kojem najveći broj firmi ne izdaje račun

Neizdavanje fiskalnih računa za prodate robe i izvršene usluge pored toga što je krivično djelo, predstavlja i udar na državni budžet te stvara probleme u redovnoj isplati penzija, plaća zaposlenim u javnim institucijama te normalnom funkcioniranju državnog aparata.

Uprkos tome, određen broj kompanija i dalje ne izdaje fiskalni račun čime za sebe pribavljaju protuzakonitu korist. Ne postoje tačni podaci o tome u kojem dijelu BiH se u najvećoj mjeri izbjegava izdavanje računa, ali izvještaji Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUIP) mogu poslužiti kao dobar indikator ovog problema.

Prema izvještaju napravljenom nakon izvršenih inspekcijskih nadzora širom FBiH u periodu od 3. oktobra do 7. decembra ove godine, FUIP je identificirao općine u kojima najveći procenat kontroliranih firmi ne izdaje fiskalni račun. Shodno njihovim zaključima, Faktor je identificirao pet općina u FBiH u kojima najveći procenat firmi ne izdaje fiskalni račun. Te općine su navedene u sljedećoj tabeli.

Jasno je da firme koje ne izdaju fiskalne račune u većoj mjeri ne prijavljuju svoje radnike u odnosu na firme koje poštuju zakon. Time vlasnici ovih kompanija ostvaruju veći profit izbjegavajući ne samo plaćanje PDV-a, već i doprinosa zaposlenim koji zbog toga ne mogu ostvariti zdravstveno osiguranje niti će im biti uplaćivan staž koji služi kao osnova za dobijanje penzije u poznijoj dobi.

KOMENTARI