instant fap

Ovo su najotrovniji sastojci kozmetičkih i higijenskih sredstava

Neke od tih kemikalija mogu se pronaći u pesticidima, neke u hrani, no velik broj njih nalazi se u proizvodima za uljepšavanje. To znači da smo, dok peremo zube, umivamo lice, kupamo se ili stavljamo ruž, izloženi kemikalijama koje povećavaju rizik od nastanka raka, tvrde stručnjaci.

Kozmetičke tvrtke odgovaraju pred zakonom za sigurnost svojih proizvoda, ali je sustav provjere često neefikasan te se kancerogene kemikalije ipak mogu pronaći u proizvodima. Od svih kancerogenih kemikalija, četiri su najčešće u kozmetičkim proizvodima i zato obratite posebnu pozornost na čitanje deklaracije, ističu stručnjaci.

Formaldehid

Taj kancerogeni spoj koristi se kao antiseptik u brojnim proizvodima, uključujući sredstva za ravnanje kose, kremama za lice, antiperspirantima i lakovima za nokte. Taj spoj iritira dišne puteve, može pogodovati nastanku astme, a odgovoran je i za alergijske reakcije na koži. Procjenjuje se kako oko petine svih kozmetičkih proizvoda na svjetskom tržištu sadrži formaldehid, prenosi portal 24sata.hr.
Parabeni

U kozmetici se koriste kao konzervansi, a ima ih u pjenama za brijanje, losionima za tamnjenje, pastama za zube i u dezodoransima, kao i u preparativnoj i dekorativnoj kozmetici. Znanstveno je dokazano da parabeni mogu izazvati poremećaj rada štitnjače te da pridonose nastanku raka povezanih s hormonima.

Ftalati

Naftni derivati koji se najčešće koriste u plastici, ali ih ima i u lakovima za nokte, lakovima za kosu, parfemima i zubnim pastama.

Ti aditivi oponašaju estrogen, zbog čega djeluju i na smanjenu proizvodnju testosterona kod muškaraca koja može uzrokovati neplodnost. Zbog svoje toksičnosti i kancerogenog djelovanja, ftalati su zabranjeni u dječjim igračkama, a iako je u SAD-u postavljena granica emisije tih supstanci u zrak ili vode, još uvijek se smiju dodavati u paste za zube. Dokazano je da utječu na deformaciju fetusa te da su povezani s pobačajem.

Triklosan

Aditiv koji se koristi za dezinfekciju, a najčešće ga se može pronaći u sredstvima za pranje ruku, šminki, sredstvima za čišćenje kože, kupkama, vodici za usta, kremama, kupkama i dezodoransima. Često se dodaje kako bi proizvodima produljio vijek trajanja. Znanstvenici tvrde kako ova kemikalija ugrožava rad endokrinog sustava i kancerogena je za ljude, a također i da s vremenom mikroorganizmi koje treba uništiti postaju otporni na njega.

KOMENTARI