instant fap

Ovo su najveće transfer greške u posljednjih deset godina

Dva prelazna roka, mnogo imena, mnogo velikih klubova, puno dobrih igrača, mladih zvijezda… a vremena za odluku pravo malo…

 

Novac pravi čuda od ljudi. Pogotovo kada pomiješate novac, ili bolje rečeno milione, sa najvažnijom sporednom stvari na svijetu. Fudbalom. Dva prelazna roka, mnogo imena, mnogo velikih klubova, puno dobrih igrača, mladih zvijezda… a vremena za odluku pravo malo, pogotovo kada su velike cifre u pitanju.

Činjenica je da treneri i menadžeri prave dosta grešaka kada je u pitanju razmjena igrača, ili kupovina. Upravo je to bio podatak, pomoću kojeg je portal GimmeFootball.com napravio listu od pet najvećih transfer grešaka u posljednjih nekoliko godina.

Gerard Pique – Iz Manchestera se vratio u Barcelonu

Ova odlula stajala je Fergusona jednog od najboljih stopera u igri. Menadžer Uniteda u svojoj ekipi je imao Vidića, Ferdinanda, O'Sheaa, Evansa, ali i Silvestrea, koji je nerijetko igrao kao najbliži golmanu.

Pique, kojem se nije predviđala velika budućnost, poslan je iz Manchestera u rodnu Barcelonu 2004. godine, jer mu Fergie nije garantovao mjesto u timu, i to u posljednjim satima prelaznog roka. A šta radi Pique sada?

Andy Carroll – Svrake napustio zbog Redsa

Klasični primjer pogrešne procjene vrijednosti igrača. Ako potrošite 35 miliona funti za igrača od kojeg očekujete ”kišu” golova, onda mora da vrijedi nešto.

Ali, sjetite se samo da su Hazard, Moura, Villa, Rooney i Drogba svojim transferima u aktuelne klubove vrijedili manje. Puno para, za ”ništa” je reakcija Liverpoola.

Yaya Toure – Kataloniju zamijenio Cityjevim Šeikovima

Barcelona je znala da ima odličnog fudbalera, koji im je svojim nastupima dosta pomogao. Ipak, odlučili su ga prodati za 24 miliona. No, ono što je Barca zaboravila jeste činjenica koja sada izlazi na vidjelo, a ta je da se fudbaler iz Obale Slonovače samo razvio još više. Apropo toga, njegova vrijednost se znatno uvećala.

Ashley Cole – Topnici ga dali Plavcima

Ovaj transfer se navodi kao jedna od najvećih grešaka Arsenala u historiji. Chelsea je njegovim dovođenjem osigruao pozicije beka dugoročno. Ali da je bar Wenger naučio iz grešaka, nego je iste godine, dao i Gallasa za 5 miliona funti, čime je ”ranio” zadnju liniju. Bez sumnje, katastrofalna procjena.

Juan Mata – Prvo ga da Real, pa Valencija – a skonča u Chelseaju

Da Kraljevi imaju pogrešnu procjenu igrača, to je odavno dokazano. Lista je pravo duga sa imenima fudbalera koji su odlaskom iz Reala pravili senzacije po Evropi. Kao devetnaestogodišnjaka su ga ”tušnuli” Valenciji, a od tada su potrošili silu novca na Modrića, Kaku, Oezila i slične fudbalere.

Mata je cijelim tokom svoje karijere bio konstantan. Napredovao je i igrao na različitim pozicijama jako dobro. Plavci su ga akvizirali za 20 miliona funti, a skoro da je postao nezamjenjiv kada je u pitanju kreacija napada.

KOMENTARI