instant fap

Oživjele bakterije stare 500 mil. godina

U laboratorijima Instituta za tehnologiju Džordžije, naučnici su oživjeli bakterije stare 500 miliona godina.

Naučnici su gen star 500 miliona godina ubacili u modernu bakteriju “ešerihije koli” i do sada je u laboratoriji Džordžija Teka nastalo više od 1.000 generacija prvobitne bakterije, prenosi Slobodna Evropa.

Naučnici žele da vide da li će ova bakterija evoluirati na isti način na koji je evoluirala i prvi put ili će krenuti nekim novim evolutivnim pravcem.

“Mogućnost posmatranja drevnog gena dok evoluira u modernom organizmu daje nam priliku da vidimo da li će se evolutivni put ponoviti ili će taj organizam slijediti neki drugi put. Izmenjeni organizam na početku nije bio zdrav i jak kao njegove moderne verzije”, rekao je naučnik na Džordžija Teku Betil Kačar.

Nova bakterija mutira veoma brzo i ne samo da je dostigla snagu modernih bakterija, već su neke njene podvrste postale zdravije i mnogo snažnije od modernih bakterija.

“Pomoću ovog procesa bićemo u mogućnosti da odgovorimo na mnoga pitanja evolutivne i molekularne biologije. Između ostalog, želimo da znamo da li historija organizma ograničava njegovu budućnost i da li evolucija uvijek vodi ka istoj, unapred definisanoj tački ili ima različita riješenja za isti problem”, rekao je Kačar.

KOMENTARI