instant fap

Pad sistemskog servera – katastrofa za moderno društvo

Kada bi internet zakazao, došlo bi do razarajućih posljedica za ljude i ekonomiju

Moderne metropole ne mogu da funkcionišu bez kompjutera i interneta. Snabdijevanje vodom i strujom, mobilne i telekomunikacijske mreže – sve to funkcioniše uz pomoć interneta. Pad tog sistema bio bi katastrofalan – upozoravaju stručnjaci.
Nagovještaj takvog ishoda dogodio se 2011. za vrijeme arapskog proljeća: u Egiptu je režim onemogućio internet nekoliko dana da bi oslabio opoziciju. Međutim, glavne žrtve su bile firme – brojale su gubitke u milijardama.
Takav pad sistema može iznenada da pogodi društvo i bez revolucije i političke krize. Opasnosti iz virtualnog prostora prijete svugdje, upozoravaju stručnjaci.

Mnogima nije poznato da virusi mogu da ugroze pojedine kompjutere ili obrišu korisničke informacije. Te prijetnje je sve teže otkriti, posebno takozvane botnet-mreže zadaju glavobolje stručnjacima.

Botnet-mreže su tajne mreže kojima se koriste kriminalci. Oni na serveru instaliraju program koji se nakon toga “razmnožava” po ostalim kompjuterima koji nisu dovoljno zaštićeni. Ti kompjuteri zatim dolaze u posjed glavnog kompjutera i tada kriminalac ima cijelu mrežu kompjuterskih sistema koji slušaju njegove naredbe i mogu čak i da napadnu druge kompjutere. Postoje velike i male botnet-mreže, sa sto ili čak milion zaraženih uređaja. Što je manja botnet-mreža – stručnjacima je teže da je pronađu.

Neke procjene govore da internet-kriminal donosi više profita nego kriminal povezan sa drogama. Kriminalci mogu da ucjenjuju firme da će im blokirati sistem ili raditi industrijsku špijunažu sa ciljem krađe patenata. Prijetnje iz virtualnog prostora ne ograničavaju se samo na kompjutere. Napadi mogu onemogućiti cijela područja društva, upozorava Peter Martini, profesor za IT-bezbjednost na Univerzitetu u Bonu.

Može se desiti da bankomati ne isplaćuju novac ili da bezbjednosni mehanizmi na aerodromima prestanu da rade i zato putnici ne smiju da uđu u avion.

KOMENTARI