instant fap

Pahor: Prijevremeni izbori najgore rješenje

Pahor: Prijevremeni izbori najgore rješenje

Slovenski predsjednik smatra kako bi prijevremeni izbori bili zadnje i najgore rješenje izlaska iz postojeće krize jer bi došlo do dužeg zastoja u reformnim procesima koji su upravo krenuli.

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je danas da će sljedećih dana nastaviti konzultacije oko političke krize nastale objavom izvješća protukorupcijske komisije koje tereti i premijera Janeza Janšu, a da je na samoj vladi i premijeru da ocijene mogu li u nastaloj situaciji nastaviti raditi.

“Premijer i sadašnja koalicija moraju ocijeniti je li došlo do stanja u kojemu se ne može izbjeći ostavka ili glasovanje o povjerenju vladi u parlamentu”, rekao je Pahor.

Zastoj u reformama

Slovenski predsjednik smatra kako bi prijevremeni izbori bili zadnje i najgore rješenje izlaska iz postojeće krize jer bi došlo do dužeg zastoja u reformnim procesima koji su upravo krenuli, te da bi politička paraliza koja bi uslijedila u međuvremenu imala slabe posljedice za gospodarstvo i socijalni položaj ljudi.

Ukoliko se aktualna vlada odluči za ostavku ili ako joj se izglasa nepovjerenje, Pahor će se založiti za postizanje političkog konsenzusa kojim bi izbjegli izbori, i to tako da se sastavi nova i dovoljno jaka parlamentarna većina koja bi ili sastavila novu vladu ili podržala vladu stručnjaka.

Pahor je istaknuo da će idućeg tjedna nastaviti konzultacije, pa se namjerava sastati s premijerom Janezom Janšom, predsjednikom parlamenta Gregorem Virantom, te vođama političkih stranaka, ali je napomenuo da je po ustavu za odluke u sadašnjoj situaciji odgovorna
sama vlada i stranke koje je sastavljaju.

Psihološki pritisak

Predsjednik slovenskog parlamenta Gregor Virant pozvao je u subotu premijera Janeza Janšu da podnese ostavku, čime je produbljena slovenska politička kriza nastala izvješćem po kojem su dvojica najistaknutijih političara u državi, premijer i vođa oporbe Zoran Janković, kršila protukorupcijski zakon.

Virant je nakon sastanka vodstva Građanske liste (GL), stranke kojoj je na čelu i koja osigurava parlamentarnu većinu Janšinoj petostranačkoj konzervativnoj koaliciji, da GL premijeru Janši zbog korupcijske afere daje deset dana da se povuče s mjesta predsjednika vlade i tako osigura nastavak djelovanja sadašnje vlade s novim premijerom kojega bi po mišljenju Viranta trebala također predložiti Slovenska demokratska stranka (SDS).

Ako do toga ne dođe, najavio je Virant, onda će se GL povući iz vlade, a on dati ostavku na mjesto predsjednika parlamenta. Janša mu je u nedjelju odgovorio da nema namjeru dati ostavku.

Pritisak na Janšu psihološki je povećan i odlukom Zorana Jankovića koji je u subotu objavio da se privremeno povlači s mjesta predsjednika stranke Pozitivna Slovenija (PS), oporbene stranke  s najviše mjesta u parlamentu,

KOMENTARI