instant fap

Pala koalicija Radončić – Lagumdžija – Dodik

U Sanskom Mostu je održana konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća na kojoj je došlo do neočekivanog obrata. Naime, SDA Sanski Most je na lokalnim izborima dobila novog-starog načelnika Mustafu Avdagića, ali prema broju osvojenih vijećničkih mjesta trebali su otići u opoziciju, a većinu bi formirale stranke SNSD Milorada Dodika, SDP Zlatka Lagumdžije i SBB Fahrudina Radončića.

Međutim, u korist većine SDA neočekivano su glasala dva poslanika vladajuće koalicije u Kantonu: Drago Praštalo iz SNSD-a, koji je imenovan za predsjedavajućeg Vijeća, i Meho Talić iz Stranke za BiH. Sad, iz SDA Sanski Most se nadaju raspadu ove koalicije, koja je napukla upravo kod njih, a pritom ističu da će Lagumdžija vrlo teško objasniti zašto SDP nije glasao za SNSD-ovog predsjedavajućeg, nego je to učinila SDA, istakao je zastupnik Sanel Mahić.

S druge strane, podrška jednog zastupnika iz SBiH još više bi mogla uticati na stanje u koaliciji na nivou Kantona. Meho Talić ističe da Lagumdžijin i Radončićev koncept nikad neće biti prihvaćen u Sanskom Mostu, iako on pripada i dalje Stranci za BiH. On kaže da je to zbog toga što je Radončić u svom glasilu prečesto napadao na Sanski Most, pa i njega lično.

Sa novim okolnostima vrh kantonalne SDA vrši pritisak na SBiH da u potpunosti pređe na njihovu stranu i da zavladaju Kantonom. Kantonalni poslanik Sulejman Kazić, predsjednik općinske SBiH u Sanskom Mostu, aktualna dešavanja za Oslobođenje je prokomentarisao ovako: “Taj naš poslanik samo je glasao u njihovoj režiji, ali nije prešao u njihovu stranku. Hoće li to učiniti, to će zavisiti prvenstveno od novca, odnosno koliko će mu naši politički protivnici ponuditi”.

Kazić negira izglede da u Unsko-sanskom kantonu dođe do nove koalicije koja bi preuzela vlast od SDP-a, a sa kojim SBiH učestvuje u vlasti, uz Radončićev SBB i A-SDA.

KOMENTARI