Pale cijene nafte

HomeVijesti

Pale cijene nafte

Gdje je najjeftinije gorivo?

CIJENE nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 40 dolara budući da širenje koronavirusa i dalje izaziva zabrinutost za potražnju, s obzirom na moguća nova ograničenja koja bi zakočila aktivnost globalnog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima za isporuke u studenom, koji danas istječu, pala 63 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,40 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,40 dolara.

U ugovorima za isporuke u prosincu kliznula je danas 50 centi, na 41 dolar. 

U istom je minusu danas bila i cijena barela na američkom tržištu, spustivši se na 38,79 dolara. Jučer je trgovanje zaključila u minusu 1,31 dolar.

Trgovce uznemirio nagli rast broja zaraženih u Europi i SAD-u

Trgovce je jučer uznemirio nagli rast broja zaraženih koronavirusom u Europi i SAD-u budući da zasjenjuje izglede za potražnju. 

“Sve veći broj slučajeva covida-19 i dalje zvoni na uzbunu, ugrožena je potražnja za energentima”, zaključio je Avtar Sandu iz Phillip Futuresa.

Potražnju je izdvojio i Norbert Rucker iz Juliusa Baera.

“Zabrinutost zbog stagnacije potražnje i povratka libijskog izvoza i dalje pritišće cijene nafte”, rekao je Rucker.

Izvršni direktori najvećih svjetskih trgovaca naftom očekuju tek slabi oporavak potražnje i slabu dinamiku cijena u sljedećim mjesecima, a možda i godinama.

Najveća rafinerija u SAD-u počela u utorak ukidati radna mjesta

Najveća rafinerija u SAD-u Marathon Petroleum počela je u utorak ukidati radna mjesta, saznaje se iz obaviještenih izvora, a Royal Dutch/ Shell najavio je da će otpustiti do 9000 radnika.

U ING Economicsu pak primjećuju da “iako je potražnja problem za tržište, ni ponuda baš nije od pomoći”.

Proizvodnja na libijskom naftnom polju Sarir, na kojem se prošle godine vadilo više od 300.000 barela dnevno, ponovo je pokrenuta nakon osmomjesečne blokade.

Kako bi se prilagodila padu potražnje, Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) vjerojatno neće povećavati proizvodnju nafte od siječnja iduće godine, kao što su planirali, objavili su u utorak veliki trgovci naftom.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u utorak iznosila 41,46 dolara, što znači da je oslabila 15 centi u odnosu na prethodni radni dan.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0