instant fap

Paravan za pljačku najugroženije populacije

Malverzacijama u Sindikatu penzionera nema kraja, svašta se tu dešavalo, a niko od institucija neće da se stopostotno posveti pretresanju njegovog rada, tvrdi Meho Ušanović iz Goražda. Tačno je da se Sindikat finansira od članarina i donacija iz Italije, ali se postavlja pitanje gdje tačno idu te pare • Nusret Šunje: Ničeg se ne bojim, ja sam čist, neka mi sutra opet dođu i izvrše kontrolu.

Kada sam postavljen za predsjednika podružnice u Goraždu, mislio da će penzioneri u ovoj zemlji, kao najugroženija kategorija stanovništva – konačno ostvariti svoja prava. Ispostavilo se kasnije da sam živio u iluzijama. Desilo se ono najgore – Sindikat penzionera BiH je postao paravan za pljačku, počinje svoju priču Meho Ušanović.

Iako je Oslobođenje u nekoliko navrata pisalo o mutnim i sumnjivim radnjama u ovom sindikatu, nikada se do kraja nije moglo ustanoviti ko zapravo krade, ko laže, ko je nadležan, a ko je u svemu žrtva. Izgleda da su ipak najveće žrtve umrli članovi ovog sindikata, čije porodice još čekaju isplatu posmrtnina, a nekima je taj novac (800 KM) neophodan kako bi ih dostojanstveno sahranili.

Jusuf Mušinbegović (Visoko), Smail Šatorović (Zenica) i Meho Ušanović (Goražde) za sve probleme unutar Sindikata, što uključuje – sam Statut, biranje predsjednika, uvid u finansijske izvještaje, isplate posmrtnina te trošenje novca od donatora, otvoreno okrivljuju Nusreta Šunju, predsjednika, koji je na ovoj poziciji od samog osnivanja Sindikata (2004) pa sve do danas. Kažu “niko mu nije mogao ništa, radio je na širenju broja svojih pristalica kako bi obezbijedio većinu tokom glasanja na skupštini, ima talove sa gotovo svim članovima Nadzornog odbora, slatkorječiv je, a tek što laže”…

Optužbe pljušte sa svih strana, a Šunje kaže da su ovi ”razbijači” Sindikata samo ogorčeni i prozreni na vrijeme, pa otuda njihove burne reakcije.

Činjenice govore da su do sada ostale podružnice, među kojima i pobrojane, čak sedam puta pisale Finansijskoj policiji da izvrši obaveznu finansijsku kontrolu, ali su svih sedam puta dobili odbijenice, jer ovaj organ – nije nadležan za kontrolu Sindikata, što su nam i potvrdili.

– Mi smo nadležni samo za federalne zakone i druge federalne propise, ne za državne, a Zakon o udruženjima i fondacijama BiH po kojem je osnovan ovaj sindikat donesen je na državnoj osnovi. Zna se desiti da se eventualno nešto prenese u našu nadležnost, pa stoga neke organizacije pišu dopise nama jer nisu sigurni ko je nadležan da kontroliše njihov rad. Stoga, konkretno za Sindikat penzionera BiH, mi nismo nadležni.

Postavlja se pitanje – koja je institucija, bilo na državnom ili federalnom nivou, nadležan za kontolisanje rada financijskog poslovanja u Sindikatu penzionera BiH, ili preciznije, kome Nadzorni odbor sindikata, nakon što izvrši kontrolu zakonitosti finansijskog poslovanja, šalje izvještaje.

Podgrijavanje sumnji u rad Sindikata: isplatu novčanih sredstava od članarina (posmrtnina), međusobne optužbe – ko je krao, a ko bio pošten, osim Finansijskoj policiji, upiti su poslati i Ministarstvu pravde BiH te Ministarstvu finansija i trezora BiH.

KOMENTARI