instant fap
NaslovnicaBiH

Parlamentarcima 20 posto manje plaće

Parlamentarcima 20 posto manje plaće

Inicijativa Šemsudina Mehmedović iz SDA podrazumijeva i ukidanje paušala u mjesečnom iznosu od 750 KM, te naknade za rad u ad hoc komisijama koja je do sada mjesečno iznosila 498,10 KM

Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj će sjednici razmatrati inicijativu o smanjenju primanja parlamentarcima.

Inicijativu koja podrazumijeva umanjenje plaće za 20 posto, ukidanje paušala u iznosu od 750 KM mjesečno, te naknade za rad u ad hoc komisijama (mjesečno se plaća po 498,10, ubuduće bi trebalo 475,69 nakon smanjenja osnovice) još 19. aprila podnio je zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu PSBiH Šemsudin Mehmedović.

Izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojima su parlamentarci nedavno uvedeni u odredbe zakona, te onih kojima je definirano umanjenje osnovice njihove osnovne plaće, kao i ostalim uposlenicima državne administracije smanjenje su za 4,5 posto.

To praktično znači da su zastupnici i delegati Parlamentarne skupštine BiH plaću za maj koja im je isplaćena proteklih dana dobili umanjenu za oko 188 KM, pa im tako od sada osnovna (bez minulog rada) iznosi 3.996, umjesto dosadašnjih 4.184 KM.

Predlagač inicijative, zastupnik Mehmedović cijeni kako je to smanjenje nedovoljno, te kako bi parlamentarci trebali podnijeti i veći teret ekonomsko-socijalne krize u državi. Stoga njegov prijedlog i jeste da se zastupnicima i delegatima u PSBiH umjesto 4,5 osnovna plaća u konačnici smanji za 20 posto (iznosila bi 3.347,20 KM).

– Neprimjereno je da parlamentarci u ovako teškom ekonomskom stanju u BiH primaju  paušal i naknade za rad u ad hoc komisijama. Ukidanjem tih, dodatnih privilegija ostvarile bi se značajne uštede u budžetu, a građanima pokazalo da su parlamentarci spremni da snose teret stanja u državi, bar u simboličnom smislu, ocijenio je Mehmedović.

Inače, stavka koja se odnosi na isplatu paušala je krajnje upitna i o tome je Oslobođenje u više navrata pisalo, posebno s obzirom na to da ova vrsta naknade koju u BiH jedino dobivaju naši parlamentarci u regionu i ostatku Evrope – nije poznata.