instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Pčelari nabavili vrijednu opremu

Pčelari nabavili vrijednu opremu

Udruženje pčelara „Sana med“ iz Sanskog Most izvršilo isporuku veoma vrijedne pčelarske opreme za dvadesetak svojih članova, koja će im u narednom periodu biti od velike koristi.

Naime, danas je ispred prostorija udruženja pčelara izvršena podjela plastičnih podnjača za sakuplljanje polena, a njihova nabavka obezbijeđena je vlastitim sredstvima samih pčelara, koji su uzeli učešće u ovoj aktivnosti. Ukupno je podijeljeno 240 podnjača za 22 pčelara, a vrijednost opreme iznosila je oko 3 500 konvertibilnih maraka.

Kako je istakao Asmir Lišančić, predsjednik udruženja pčelara „Sana med“, nabavkom ove vrste opreme nastoji se članovima udruženja pružiti mogućnost da u dogledno vrijeme prošire svoju pčelarsku djelatnost, a jedna od njih je i prikupljanje polena. Naime, pčelari su posljednjih godina prisiljeni svoju proizvodnju prilagođavati različitim klimatskim promjenama, koje negativno utiču na proizvodnju i prikupljanje meda, tako da se moraju okretati i ostalim pčelarskim djelatnostima, a jedna od njih je i proizvodnja polena. 

Trenutne vanredne okolnosti, izazvane virusom Covid 19, svakako su u određenoj mjeri negativno uticale i na ovdašnje pčelare, jer je na tržištu već primjetno poskupljenje i nedostatak određenih sredstava koja se koriste u pčelarskoj proizvodnji.

Mjere ograničenja kretanja građana koju su nedavno stupila na snagu, za sada ne stvaraju veće probleme pčelarima pri obavljanju radova na pčelinjacima.

Međutim, ukoliko bi došlo do pooštravanja trenutnih restriktivnih mjera, to bi se nepovoljno odrazilo na pčelare i na pčelarsku proizvodnju, obzirom da se dolaskom proljeća povećava aktivnost pčela, što stvara i dodatane poslove pčelarima.

Zbog toga su pčelari u stalnom kontaktu sa nadležnim organima, s kojima zajedno sa kriznim štabom nastoje pronaći optimalno rješenje kako ne bi dolazilo do obustavljanja pčelarskih aktivnosti. 

KOMENTARI