instant fap

Pet filmova o psima koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Pet filmova o psima koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim

VELIKI ste ljubitelj pasa, a volite pogledati i dobar film? Ovi posljednji zimski dani idealni su da uz dekicu i čašu toplog napitka pogledate neke od filmova u kojem glavne uloge igraju psi.

U nastavku donosimo pet preporuka za filmove koji će vas zabaviti i raznježiti.

1. Lassie se vraća kući

Jedan od najpoznatijih filmova o odnosu čovjeka i psa snimljen je 1943. godine. Temeljen je na istoimenom književnom djelu Erica Knighta. Film nas vraća u doba Velike depresije, za mnoge vrijeme siromaštva, preživljavanja i teških životnih odluka. Jednu takvu morao je donijeti Joe. Zbog siromaštva prisiljen je prodati Lassie, ženku škotskog ovčara.

Film je ostvario veliki komercijalni uspjeh, nominiran je za Oscara u jednoj kategoriji, a snimljeno je nekoliko nastavaka. Zanimljivost: U filmu je ženku glumio mužjak imenom Pat.

2. Bijeli pas

Tijekom svoje karijere američki filmaš i ratni veteran Samuel Fuller provocirao je američku javnost temama kojima se bavio u svojim filmovima.

Bijeli pas spada u ostvarenja koja je Fuller snimio pred sam kraj karijere te je podigao najviše buke. Priča počinje prilično nevino – jedne noći Julie naleti autom na predivnog bijelog psa. Ozlijeđenu životinju Julie odvede kući i ona postaje ljubimac, ali i zaštitnik. Međutim, stvari se počnu komplicirati kada pas pobjegne i ubije vozača kamiona. Julie uskoro doznaje istinu o novom ljubimcu i njegovoj dresuri.

Zanimljivost: Prikazivanje filma zabranjeno je u američkim kinima, a bijesni Fuller napustio je SAD i do kraja života snimao izvan Hollywooda.

3. Hachiko: Priča o psu

Priča o Hachiku jedan je od najpoznatijih i najsnažnijih primjera pseće odanosti. Temeljen na istinitoj priči, film prati profesora Wilsona i njegovog najboljeg prijatelja. Svakoga dana Hachi prati profesora na posao i čeka njegov povratak. Jednoga dana profesor se nije vratio jer je iznenada preminuo, ali Hachi nastavlja čekati. Hachikova priča postala je zaštitni znak Japana. Još za života pas je dobio spomenik – željeznička stanica na kojoj je čekao nosi njegovo ime.

Zanimljivost: Postoji tvrdnja da je upravo Hachiko zaslužan što njegova pasmina nije izumrla. U trenutku dok je čekao u Japanu je bilo samo tridesetak akita (pasmina kojoj pripada Hachiko), ali su nakon nevjerojatne priče Japanci spasili vrstu.

4. Smisao života jednog psa

Radnja prati psa Baileyja i njegova razmišljanja o postojanju. Baileyjev vlasnik je Ethan. Priča o prijateljstvu psa i čovjeka prekida se kada Bailey umire. No to je tek početak jer film prati Baileyjeve reinkarnacije sve do finala filma, kada zatvara krug života. Većina kritičara nije bila oduševljena Baileyjem i njegovom potragom za smislom života, no za mnoge gledatelje dojam je bio pozitivan. Priča je to o psu, točnije psima, ispričana na novi, drugačiji način.

5. Ostavljeni na Antarktici

Nevjerojatna pseća filmska priča temeljena na istinitim događajima. Radnja prati preživljavanje pasa na Antarktici. Psi su spletom okolnosti ostali u divljini. Ekipa koju predvodi Jerry Shepard morala je otići i psi su ostali sami, prepušteni vlastitim sposobnostima i instinktu za preživljavanje. Istodobno dok se psi bore za opstanak, Shepard se pokušava vratiti i spasiti pse. Haskiji koji nastupaju u filmu napravili su izvrstan posao i pridonijeli uvjerljivosti filma.

Zanimljivost: U filmu glumi tragično preminuli brzi i žestoki Paul Walker, a uloga Jerryja Sheparda pokazala je da je Walker znao iznijeti i potpuno drugačije, zahtjevnije uloge od Briana O'Connora.

KOMENTARI