Pet načina kako se spasiti od depresije nakon godišnjeg odmora

HomeMagazin

Pet načina kako se spasiti od depresije nakon godišnjeg odmora

Znate li koja zemlja koristi najviše antidepresiva?

Godišnji odmor izvrsno je vrijeme za punjenje baterija te spremanje na nove radne izazove.

Ali euforija i zadovoljstvo koje osjećamo na ljetovanju, nakon povratka u svakodnevnicu brzo splašnjava zbog čega će se neki osjetiti depresivno.

Završetak godišnjeg odmora može biti prožet snažnim emocijama, a neki se čak mogu osjećati potpuno iscrpljeno i depresivno zbog povratka u svakodnevicu.

Evo što možete učiniti da biste spriječili takvo iskustvo.

1. Kontrolišite svoj nemir

Na putovanjima obično napravimo i uživamo u više stvari u jednom danu, nego kod kuće u cijeloj sedmici. Upravo zato kada se vratimo s puta, u nama se javlja nemir kojeg se teško rješavamo. Da bi si skratili muke pokušajte u sedmicama nakon povratka ići na kratke izleta kako bi se postepeno priviknuli na svoju svakodnevicu.

2. Budite aktivniji

Jeste li se ikad probudili s bolovima u mišićima nakon jednog dana plivanja na moru? Odmor je obično vrijeme kada shvatimo da nismo u formi, ali i kada spoznamo da se bolje osjećamo kada vodimo aktivan život. Nastavite svoj ubrzani ritam i kad se vratite kući. Posjećujte češće teretanu, ili se počnite baviti nekom fizičkom aktivnošću poput trčanja.

3. Detaljno očistite kuću

Osim što je praktično, čišćenje kuće preporučljiva je aktivnost nakon odmora jer vam pomaže da se bolje osjećate u svojem domu. Pogotovo ako ste tokom odmora noćili u hotelskoj sobi koja je zahvaljujući osoblju bila uvijek besprijekorno čista. Riješite se i svih stvari koje više ne koristite. Što manje stvari imate, to se više možete fokusirati na važne pojedinosti u životu.

Kada očistite svaku prostoriju po vlastitom guštu, dom možete oplemeniti sitnicama koje ste donijeli s odmora poput morskih školjkica i sličnih detalja kako biste zadovoljstvo svojim putovanjem prenijeli i na svoj životni prostor.

4. Počnite se baviti novim hobijima

Tokom odmora otvorili ste se novim iskustvima i poznanstvima, što je dodatno unaprijedilo vaš život. Nemojte prestati s ovakvim ponašanjem niti kada se vratite kući. Naučite kuhati hranu s drugih kontinenata, svladajte neki strani jezik ili izaberite neki treći hobi. I male stvari koje zahtijevaju minimalno vremena i truda pomoći će vam da dobijete onaj stimulirajući osjećaj kao da ste na nekom putovanju.

5. Prepričavajte svoje dogodovštine

Uspomene su vječne, a pogotovo ako ih dijelite sa svojom porodicom, prijateljima i poznanicima. Ne sramite se i podijelite svoja iskustva s putovanja sa svojim najbližima kako biste iznova mogli proživjeti sve ljepote s godišnjeg odmora i tako produžili svoje zadovoljstvo s odmora.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0