Pet razloga da odmah pojedete jabuku

HomeMagazin

Pet razloga da odmah pojedete jabuku

Zašto svaki dan treba da pojedete jednu jabuku

Hiljadama godina su mnoge kulture visoko vrednovale jabuku i njena ljekovita svojstva.

Danas moderna istraživanja samo potvrđuju ono što su naši preci znali i bez labaratorijskih ispitivanja i analiza. Postoje stotine objavljenih studija i radova koji pokazuju zašto je jabuka jedan od najzdravijih voćnih proizvoda.

Istraživači navode pet glavnih razloga za jednu ili dvije jabuke u dnevnoj ishrani:

1. Najbolja prirodna užina – jabuka u prosjeku sadrži 115 kalorija i 5 grama punjenih vlakana. Ona je dobar izvor vitamina C i ne sadrži masti, natrijum ni holesterol. Bez obzira na vrstu, jabuke su izvor antioksidanata na biljnoj bazi i sve se preporučuju za unapređenje zdravlja. Ne savjetuje se ljuštenje jabuka, jer se dvije trećine vlakana i antioksidanata nalazi u kori jabuke. Mogu se jesti i kao predjelo u vidu soseva i za desert, i to u skoro svako doba godine.

2. Smanjuje rizik od raka – istraživanje pokazuje da jabuka može da smanji rizik od raka i obezbjedi zaštitu od određenih vrsta raka poputraka jednjaka, vrata, pluća, debelog crijeva, dojke, jajnika i prostate.

3. Bolje su od dijeta – jabuke sadrže rastvorljiva vlakna i kiselinu, a to je u stvari prirodan preparat za sagorjevanje masti. Ranija istraživanja pokazala su da dve od tri jabuke dnevno mogu uticati na smanjenje od 2 kilograma za 10 nedjelja, što je više nego što obećavaju dijete koje ne sadrže jabuke u ishrani.

4. Hrane mozak – hranljive materije u jabukama mogu zaštititi moždane neurone od oksidativnog oštećenja od kojih nastaju Alchajmerova bolest ili Parkinsonova bolest. Naučnici vjeruju da je jedinjenje jabuke pod nazivom kvarcetim zaštita od ovih bolesti. Takođe, i kod osoba sa blažim simptomima Alchajmerove bolesti jabuke u ishrani rezultirale su poboljšanjem u 27% slučajeva.

5. Pomaže lakšem disanju – antioksidansi u jabukama mogu pomoći u zaštiti pluća od oksidativnih ošećenja koja su povezana sa astmom, bronhitisom i emfizemom. Takođe, najčešće se preporučuju trudnicama jer mogu smanjiti rizik od navedenih bolesti i tegoba i mami i bebi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0