Pet situacija u kojima nikada ljudima ne biste trebali pomagati

HomeMagazin

Pet situacija u kojima nikada ljudima ne biste trebali pomagati

“Čovjek nije drvo”

Zapamtite, ako neko odbija vašu pomoć ili je nije niti tražio, nemojte biti uporni u tome jer pomoći možete samo onima koji pomoć traže i žele, sve ostalo nema nikakvog smisla.

Lijepo je pomagati drugima, no postoje situacije u kojima to ne bi trebalo raditi, bez obzira koliko se zbog toga loše osjećali. Ponekad je bolje ne miješati se u neke stvari, a razlozi su razumni. Pet situacija u kojima ne bi trebali drugima pomagati: 

Kad od njih očekujete nešto zauzvrat 

Pravi smisao pomaganje je u tome da se to napravi od srca, nesebično i bez ikakvih očekivanja, a ne da nam zbog naše pomoći neko nešto duguje ili od njih očekujemo povlastice. Ako nekome niste spremni pomoći bez ikakvih očekivanja, ne pomažite. Umjesto toga sjednite i razmislite o sebi, pravom smislu pomaganja drugima.

Kada čovjek ne želi vašu pomoć 

Teško je gledati kako se neko muči, a naša pomoć bi problem riješila u sekundi. No, ako neko odbija vašu pomoć, nemojte biti uporni u tome jer pomoći možete samo onima koji pomoć traže i žele, sve ostalo nema nikakvog smisla. Također, suzdržite se od nametanja pomoći oko nečega što vi ne odobravate, a ta osoba ne vidi problem, jer će to samo isisati energiju i vama i njemu, a na kraju ništa dobroga iz svega neće proizaći.

Kada time ugrožavate sebe ili porodicu

Postoje tzv. prijatelji koji vam se javljaju samo kada nešto trebaju od vas. Ukoliko bi zbog te pomoći trpio vaš privatni ili poslovni život, jednostavno recite ‘ne’, i nemojte se zbog toga osjećati loše. Sasvim je u redu ponekad sebe staviti na prvo mjesto jer nema ništa plemenito u stavljanju tuđih potreba ispred svojih kada se radi o ljudima koji samo gledaju kako da vas iskoriste, a pri tome nemaju obzira na vas i vašu obitelj.

Kada neko ne zaslužuje vašu pomoć 

Svako se barem jednom u životu susreo sa prijateljima ili poznanicima koji ispipavaju granice, odnosno, naprimjer, bez srama će vam se nenajavljeni pojaviti na vratima, biti bezobrazni i stalno tražiti nešto od vas. Pomoć ne zaslužuju ni ljudi koji su u problemu, a zapravo ne žele promijeniti situaciju u kojoj se nalaze (ili nikada ništa ne poduzimaju), već se sve svodi na kukanje i jaukanje.

Ako niste stručni za pružiti pomoć 

Lijepo je biti uz nekoga kada je u nevolji i pružiti mu podršku, ali nemojte pomagati ako niste dobar poznavalac određenog područja. Znači, recimo, nemojte davati medicinske savjete ako niste stručnjak ili sigurni sto posto da znate što govorite. Umjesto toga usmjerite prijatelja da potraži stručnu pomoć, prenosi consciousreminder.com.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0