Pet “slučajnosti” koje određuju hoćeš li uspjeti u životu ili ne

HomeMagazin

Pet “slučajnosti” koje određuju hoćeš li uspjeti u životu ili ne

I to je moguće: Na Zarinoj stranici prodaje se mala slamnata metla za 45 KM

Školuješ se, ne drogiraš se i biraš samo dobro društvo. Planiraš imati ogromnu platu, čak i ako nemaš aspiracija biti poduzetnik ili političar. Bit će…donio si sve prave odluke, zar ne?

organizing-your-life-and-live-it-fully

e. Nekoliko je potpuno nepredvidivih i nasumičnih okolnosti koje u ovom divnom planu rovare protiv tebe, prenosi portal “Cracked“.

Naučna istraživanja pokazala su da:

5. Bijelci sa “istrošenim” crtama lica, a crnci sa “baby-face” zarađuju više

Studija univerziteta Duke pokazala je da je izgled jako bitan kad procjenjujemo koliko je neko kompetentan, a samim time i koliku platu zarađuje. Karakteristike koje su asocirale na kompetenciju bile su zrele, grube i pomalo ‘istrošene’ crte lica jer pretpostavljamo da se direktor mega-kompanije bez problema može uhvatiti u koštac s izazovima a'la Bear Grylls.

Ali, ta je studija provedena na direktorima bijelcima. Kad se uvrsti varijabla tamnije boje kože – situacija se kompletno mijenja. Ako si afroamerikanskog porijekla bolje ćeš proći u poslovnom svijetu ako imaš bebaste crte lica.

4. Tvoje ime ipak određuje tvoj put

Istraživanja su pokazala da će osobe čija je imena teže izgovoriti rjeđe biti unaprijeđena na poslu ili uopštee zaposlena.

Osobe zbog čijeg nam se imena plete jezik stvaraju malo manje dobar prvi dojam, a to je važan faktor posebno u poslodavčevoj glavi. Ko se još želi blamirati krivim naglascima ili izgovorima dok istovremeno pokušava uspostaviti autoritet?

Ali, ime osobe počne ‘kovati’ njenu sudbinu mnogo prije intervjua za poslove, pa bi roditelji morali dobro razmisliti prije nego djetetu nadjenu neko “kreativno” ili “otkačeno” ime. Djeca s takvim imenima statistički češće kasnije u životu ogreznu u kriminal.

Ako dječaku date “ženskasto” ime (Saša, Vanja, Dorijan, primjerice) vjerovatnost raste da će razviti neke probleme u ponašanju, Ali tek kad nastupi pubertet i problematične adolescentne godine. Razlog je jednostavan – klinci će ga zadirkivati pa će u jednom trenutku “puknuti”, dobit će ukor zbog tuče, a učitelji će se fokusirati isključivo na takve “problematične” učenike zbog čega će zapostaviti svoju primarnu ulogu – podučavanje. Stručnjaci predviđaju da za svako dijete problematičnog ponašanja, rezultati ispita iz matematike učenika iz njegovog razreda padnu za 2.2 boda.

Ali, vijesti nisu samo loše! Djevojke s “muškastim” imenima češće se zainteresuju za matematiku i prirodne nauke, a žene advokatice sa sličnim imenima 3 puta češće postaju sutkinje.

Pa vi recite da nomen nije fenomen!

3. Popularnost u srednjoj školi određuje koliko ćete zarađivati

Svi smo čuli onu kojom nepopularne klince tješe članovi bliže porodice: popularni klinci istroše se još u tim nježnim godinama. Dani su im odbrojani. Djevojke najčešće zatrudne i udaju se, a frajeri završe na klupici ispred lokalnog granapa i pijuckaju pivu. Nije bitno ko sjedi za cool stolom, bitno je učiti, zaraditi za Porsche kojeg će najvjerovatnije prati i usisavati baš taj nekad najpopularniji dečko u školi. Stvar je što istraživanja pokazuju da su ovo gluposti.

Ne samo da popularni klinci u srednjoj kasnije dobro zarađuju nego se visoki status u srednjoj školi isplati i 30 godina nakon mature. U jednoj longitudinalnoj studiji, srednjoškolci su morali navesti 3 prijatelja iz svog razreda. Klinci koji su najviše puta nevedeni “označeni” su kao “popularni”.

35 godina kasnije, naučnici su posjetili najpopularnije klince i provjerili koliko zarađuju, a zarađivali su super! Za svaku nominaciju u srednjoj školi, ispitanici su mogli očekivati 2% rast prihoda u zreloj dobi. Najpopularnijih 5 učenika zarađivalo je 10% više od onih pet koji su se našli na dnu te ljestvice popularnosti.

2. Ovisničke sklonosti

“Ovisnička osobnost” nije baš nešto što navodiš u CV-ju, jer ko se ikada obogatio ovom slabošću osim nekih sportaša i glumaca, brokera koji su 80-ih godina zarađivali hrpu novaca i isto toliko trošili na kokain, svi oni muškarci i žene koji su mijenjali historiju, a bili ludo ovisni o alkoholu, seksu, kockanju…Ima li nešto više u ovisničkom karakteru što možda ipak implicira uspjeh?

Radi se o korelaciji, a ne kauzalnosti. Iste karakterne crte koje osobe tjeraju u “pakao” droge, alkohola, seksa i drugih grijeha iste su one koje ih čine i dobrim vođama i poslovnim leaderima.

Okrivite mozak! Isti ljudi koji naginju ovisničkom ponašanju imaju kombinaciju gena koja potiskuje dopamin u dijelu mozga koji neprestano traži uzbuđenja pa im je potrebna i veća doza rizika za postizanje uzbuđenja i zadovoljstva. Neki ogreznu u ponorima ovisnosti, drugi pak postanu inovatori, stratezi koji unatoč velikom riziku uspiju i uđu u historiju.

1. S koje strane sjediš

Kad si napokon dospio do svog prvog zaposlenja (nakon dosadnog imena, ziheraškog karaktera i sl.), pobrini se da sjediš sa šefove “dobre strane”. Niz studija koje je provela New School for Social Research otkriva da osobe toliko preferiraju svoju dominantnu stranu da će automatski preferirati i osobu koja se nalazi s te strane.

Tvoj šef ne samo da se na svoju dominantnu stranu okreće češće, nego stvari s te strane poima kao izrazito pozitivne. Izvali neku glupost s njegove “dobre” strane i umrijet će od smijeha. Učini to s krive strane i dobit ćeš kritiku pred svim kolegama i otkaz. Tako kaže nauka.

 

 

Izvor Studomat.ba

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0