instant fap

Petar Đokić: RS ima preduslove da bude nezavisna država

Petar Đokić: RS ima preduslove da bude nezavisna država

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da Republika Srpska ima sve preduslove da bude nezavisna država – teritoriju, stanovništvo, sistem, organizaciju vlasti, stabilne i kvalitetne institucije.

Republika Srpska je više puta iskazala spremnost da može biti nezavisna država. Međutim, zaista mislim da ovo pitanje ne bi trebalo sada otvarati, nego se posvetiti zaštiti mira i bezbjednosti Balkana, rekao je Đokić.

On je sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske istakao da ga brine situacija u Makedoniji, odnosno da sukob iz te zemlje ne bude proširen i na neka druga područja.

Đokić je naglasio da bi, ukoliko bude otvoreno pitanje prekrajanja granica na Balkanu, Republika Srpska mogla iskazati interes da bude nezavisna.

– Nikada ne bih bio za bilo kakvo rješenje koje bi dovelo do nasilja. U BiH ne bi trebalo otvarati Pandorinu kutiju i vjerujem da u ovoj zemlji imamo mnogo više ljudi koji žele graditi povjerenje među narodima, dodao je Đokić.

Prema njegovom mišljenju, zabrinjavajuće je pitanje prekrajanja granica na Balkanu.

– Dejtonskim mirovnim sporazumom uspostavljen je mir, ali nikada nismo imali mirovnu konferenciju za bivšu Jugoslaviju na kojoj bi bila riješena ostala otvorena pitanja”, rekao je Đokić, podsjetivši da je Dejtonski sporazum projekat SAD koji se teško može mijenjati.

On smatra da je problem što nivo BiH ne dijeli sudbinu svojih entiteta.

– Zato su zaslužni i kadrovi stranaka iz Republike Srpske koje na nivou BiH čine vlast. Nivo BiH sebi daje neku posebnu moć i ne dijeli sudbinu dva entiteta, jer su maksimalno rastrošni, rekao je Đokić, podsjetivši da nivo BiH ne želi da Srpska i Federacija BiH dobiju sredstva od klirinškog duga, koja želi da isplati Rusija.

On je napomenuo da je krajnje vrijeme da se u BiH razgovara o stvaranju boljeg okruženja za sve građane, prenosi Srna.

KOMENTARI