Pijete li toplu ili hladnu: Naučnici tvrde da nije svejedno

HomeMagazin

Pijete li toplu ili hladnu: Naučnici tvrde da nije svejedno

Zašto nije dobro piti vodu koja je preko noći odstajala u čaši?

Tijelo odraslog čovjeka se sastoji od otprilike 60 posto vode. Ova tekućina vitalna je za zdravlje i od ključne je važnosti za pravilno funkcioniranje tijela.

Mnogi posežu za čašom hladne vode, pogotovo u ljetnim mjesecima kada se žele rashladiti. Ali topla voda je dokazano mnogo korisnija za vaše zdravlje, piše Index.hr.

Otkriveno je da ljudi doživljavaju brojne nuspojave kada piju hladnu vodu, a na jednom mjestu ih je okupio portal Bright Side.

1. Hladna vode može “uznemiriti” vašu probavu

Hladna voda može stvoriti probavne smetnje i dovesti do bolova u trbuhu te zatvora.

2. Hladna voda troši energiju

Vaše tijelo koristi dodatnu energiju za zagrijavanje hladne vode kako bi postala prosječne temperature. Ako se ne želite osjećati umorno, možda je bolje popiti čašu tople vode.

3. Hladna voda stvara sluz u vašem tijelu

Hladna voda uzrokuje širenje sluzi u tijelu, što dovodi do pada imunološkog sustava, zbog čega smo skloniji obolijevanju.

Za razliku od hladne vode, topla voda ima mnoge prednosti.

1. Topla voda čisti tijelo od otrova

Ako toplu vodu konzumirate ujutro, pomoći će vam da izbacite toksine iz tijela koji mogu pridonijeti brojnim bolestima. Za jači učinak toploj vodi dodajte krišku limuna te će vitamin C oživjeti stanice.

2. Topla voda dovodi do smanjenja bolova

Dokazano je da topla voda ublažava bolove nastale menstruacijom i glavoboljom. Povećava cirkulaciju i protok krvi. Ako osjetite grčeve, trebate piti toplu vodu jer ćete tako opustiti mišiće.

3. Topla voda smanjuje razinu stresa

Osim vruće kupke koja nas opušta i stres kao da se otopi u toj vodi, čaša tople vode pomaže da središnji živčani sustav pravilno funkcionira.

4. Topla voda pomaže u mršavljenju

I hladna i topla voda pomažu u borbi s kilogramima, ali konzumiranje tople vode aktivira vaš metabolizam. Topla voda povećava tjelesnu temperaturu i dok vaše tijelo pokušava nadoknaditi razliku u temperaturama, kalorije počinju sagorijevati.

5. Topla voda sprječava prerano starenje

Prerano starenje sigurno nije među top pet životnih želja, stoga ako ni zbog čega drugog, toplu vodu biste trebali piti zbog ovoga. Starenje je rezultat mnogobrojnih toksina koji se nalaze u tijelu, a topla voda pomaže da se oni uklone. Također, pomaže u obnovi esencijalnih stanica u tijelu koje povećaju elastičnost, što je ključno za mladolik izgled.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0