Pileći bataci prema receptu slavne kuharice Mary Berry

HomeMagazin

Pileći bataci prema receptu slavne kuharice Mary Berry

Ne žele biti sami: Ovi horoskopski znakovi plaše se usamljenosti

Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija “Afternoon Plus s Judith Chalmers” izašla je početkom 70-ih godina prošlog stoljeća.

Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. A onda je 90-tih godina pokrenula svoj “Aga Workshop”, kulinarsku školu kod kuće, s više od 12.000 posjetitelja tokom 16 godina.

Napisala više od 80 kulinarskih knjiga i nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju.

Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. godine Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. osvojila je Nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Iz bogate zbirke njenih recepata predlažemo da ovaj put pripremite ljepljive pileće batake sa medom:

Potrebni sastojci: 6 pilećih bataka.

Marinada: 85 g kečapa, 2 kašike pirea od paradajza, 2 kašike senfa sa sjemenkama, 3 kašike Worcestershire umaka, 2 kašike meda, 1 česno zdrobljenog bijelog luka.

Postupak pripreme:

Koristeći oštar nož, napravite male rezove na vrhu pilećih bataka, pa ih složite u plitku posudu.

U zdjelu stavite sve izmjerene sastojke za marinadu i miješajte dok se sve ne sjedini. Prelijte po piletini i promiješajte da se sve obloži marinadom. Prekrijte i ostavite u frižideru barem 30 minuta.

Rernu zagrijte na 220 stepeni Celzijusa.

Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje, na njega stavite pileće batake tako da se ne dodiruju.

Ostatak marinade kašikom pospite po piletini i pecite 35-40 minuta ili dok ne postanu ljepljivi, zlatno smeđi i potpuno pečeni.

Poslužite dok su vrući uz prilog po želji – pečeni ili pire-krompir, rižu, dinstano povrće.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0