instant fap
NaslovnicaMagazin

Piletina na orli-način

Piletina na orli-način

Potrebno:
• 800 g pilećeg bijelog mesa
• 1 dl mlijeka
• 3 dl piva
• 3 jajeta
• 300 g brašna
• 3 dl ulja za prženje
• so

Priprema:
Meso istanjiti na tanke šnicle. Isjeći na uzane trake, 1-2 cm. Posoliti sa pola kašičice soli i naliti mlijekom. Ostaviti da prenoći u frižideru. Meso ocijediti od mlijeka. Od pripremljenog brašna odmjeriti 120 g. Svaki komadić mesa uvaljati u brašno i ostaviti sa strane. Ostatak brašna (180 g) razmutiti sa žumancima i malo piva (1 dl) da nema grudvica. Dodati ostatak piva. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, pa dodati prethodnoj masi.

U većoj tavi sipati ulje u visini 2 cm. Ugrijati. Meso provući kroz masu za pohovanje, pa spuštati u zagrijano ulje. Pržiti sa obje strane do zlatne boje. Po potrebi dodavati ulje.

Servirati uz tartar sos i prilog od gljiva (400 g gljiva izdinstati na malo ulja, u njihov sok dodati kašiku šećera, dvije kašike sirćeta, 50-60 ml slatke pavlake i kašičicu brašna, kuhati par minuta da se malo zgusne).

KOMENTARI