instant fap

Pismo gradonačelniku Prijedora: Da li zaista želite da živite u gradu koji negira zločin nad djecom

Pismo gradonačelniku Prijedora: Da li zaista želite da živite u gradu koji negira zločin nad djecom

Piše: EMIR RAMIĆ

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada uputio je pismo gradonačelniku, predsjedniku Skupštine i odbornicima Skupštine grada Prijedora u vezi izgradnje spomenika ubijenoj djeci Prijedora. Novinska agencija Patria Ramićevo pismo prenosi u cjelosti.

-Pišem vam u ime Instituta za istraživanje genocida, Kanada i posebno u ime više od 150 članova Internacionalnog ekspertnog tima našeg Instituta, uticajnih akademika, istraživača ljudskih prava i sloboda, novinara, boraca za ljudska prava i slobode, za istinu i pravdu. Pišem vam 16. maja Dana oslobođenja našeg Prijedora, grada koji je nekada oslobođen, a sada ponovo zarobljen. Pišem vam jer su duše ubijene djece u Prijedoru u našim dušama i sjećanjima.

Ubistvo prijedorske  djece je pobjeda nečovječnosti u gradu koji je u agresiji i genocidu dehumaniziran. Grad koji je upotrebom sile i najstrašnijih zločina poslije holokausta u Evropi isključio iz gradskog identiteta, bosanskohercegovačku smisao egzistencije ideje Bosne i bosanskog duha čiju najvažniju komponentu čini dječija radost. Spomenik ubijenoj djeci je najbolji  korak za ponovnu humanizaciju Prijedora, za ponovno vraćanje ideje Bosne i bosanskog duha u Prijedor, za ponovni dječiji osmjeh u gradu.

Svi vi i posebno svaka srpska majka u Prijedoru treba da se pitate da li zaista želite da živite u gradu koji negira zločin nad djecom, gradu koji zabranjuje sjećanje na ubijenu djecu, gradu koji je ostao bez dječije radosti, gradu punom dječije, majčine suze.

Možete li vi progovoriti o strašnoj drami ubijene prijedorske mladosti, o onome što je najbolnija rana ljudskog bića. Ubijanje djece u Prijedoru je teško svjedočanstvo o nemoralu savremene ljudske zajednice. Barbarstvo je moglo  biti zaustavljeno u nekoliko dana. Žrtve nemaju prava i pravde, a monstrumi i zločinci nemaju krivnje i osjećaja odgovornosti za počinjene zločine. Iz toga ne može slijediti dobro. Nikome.

Ubijena prijedorska mladost pokazuje defektnost jedne kulture koja je u svojoj velikonacionalističkoj ideologiji opasnost i zlo za drugog i drugačijeg, za priznavanje, poštovanje, prihvatanje i tolerisanje tog drugog i drugačijeg i prema kojoj se zato moramo odnositi vrlo ozbiljno i odgovorno. Hoću da vjerujem da svijetom trebaju vladati ljubav, istina i pravda. To je poruka nade u mutnim vodama današnje kulture površnosti i zaborava.

Hoćete li se već jednom i vi pridružiti toj nadi i omogućiti izgradnju spomenika ubijenoj prijedorskoj djeci.

Tražimo od vas da bez odlaganja razmotrite i prihvatite inicijativu roditelja ubijene djece o gradnji spomenika u Prijedoru. Ubijena prijedorska mladost zaslužuje spomen obilježje kao opomenu čovjeku i civilizaciji da se više nikada i nikome ne ponovi strašni zločin ubijanje djece.  Imate još jednu priliku da pokažete minimum ljudskog dostojanstva i dozvolite izgradnju spomen obilježja ubijenoj prijedorskoj djeci, stoji na kraju Ramićevog pisma.

KOMENTARI