Pitanje popisa / Dodik: ‘Brojeve koji oni objave, za nas neće biti validni’

HomeVijestiBiH

Pitanje popisa / Dodik: ‘Brojeve koji oni objave, za nas neće biti validni’

Amerikanci objavili kako Moskva “upumpava” pare u Dodika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik očekuje da će pitanje popisa stanovništva u BiH biti razmatrano u Narodnoj skupštini RS-a.

Ponovio je da je za taj bh. entitet neprihvatljiva odluka Agencije za statistiku BiH o jedinstvenom programu obrade podataka.

“Metodologija i način na koji misle da objave popis stanovništva za nas je neprihvatljiv. Oni to mogu objaviti, ali neće dobiti verifikaciju. Oni koji budu upotrebljavali brojeve koje oni objave za nas apsolutno neće biti validni”, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Istočnom Sarajevu.

Bilo bi pametno, kaže, da se na pitanju popisa stanovništva vrati konsenzus te da on postoji kod srpskih stranaka da se takav popis neće prihvatiti i da se u BiH ne može ugrožavati vitalni i suštinski interes srpskog naroda.

Osporio je i postojanje Agencije za statitiku BiH, uz tvrdnju da „ona ne postoji ni u Ustavu BiH ni u Dejtonskom sporazumu, ali je formirana pod pritiskom“.

“Bilo bi logično da su statističke agencije na nivou entiteta sprovodile popise i da je onda zbirno to objavljeno. Ovako se Agencija za statistiku BiH pokušava nametnuti kao najvažniji statistički organ u BiH, što ona nije”, naveo je Dodik.

Komentirajući zaključke Vijeća za implemetaciju mira u BiH (PIC), ustvrdio je da je to „isprazno sastančenje koje je za neke ljude, kao što je visoki predstavnik u BiH, dobrodošlo da bi imali neku formu da pokriju svoj nerad“.

Ne prati, navodi, već godinama šta radi PIC, ali dodaje da je to tijelo „dramatičan primjer uplitanja stranog faktora u poslove BiH“.

“Odlučivati o BiH bez najvažnijih faktora u njoj iluzorna je priča. BiH i ne može da uspije ukoliko ne postane vlasništvo domaćih ljudi, a da se stranci u to ne miješaju”, smatra entitetski predsjednik.

Dodiku je večeras uručena povelja općine Istočno Novo Sarajevo za, kako je saopćeno, zasluge u pomaganju razvoju ove lokalne zajednice.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0