Plata koju očekuju radnici u BiH?

HomeLokalne temeSanski Most

Plata koju očekuju radnici u BiH?

„Noćna mora“ – Malnar na Sani…

Ispitanici iz BiH koji su u potrazi za poslom imaju čak 20 odsto veća očekivanja nego prošle godine i prosjek željene zarade sada iznosi 940 eura, saopšteno je na portalu Infostuda.

Građani Srbije kada traže posao u prosjeku očekuju zaradu od 860 eura, što je za 13 odsto više nego prethodne godine kada su očekivanja bila 760 eura, pokazalo je veliko regionalno istraživanje Centra za zapošljavanje Infostud, u saradnji sa regionalnim partnerskim sajtovima za zapošljavanje. Sa druge strane, najniža očekivanja su prisutna među ispitanicima u Sjevernoj Makedoniji – 770 eura, a u skladu sa standarom u regionu, ispitanici u Sloveniji očekuju platu veću od 1.640 eura u prosjeku, a Hrvati 1.200 eura.

Međutim i pored inflacije, a izgleda da plate ne prate taj trend, tek svaki peti ispitanik dobio je povišicu tokom ove godine.

Ove godine je za odabir posla najvažniji faktor bio visina plate, za razliku od prethodnih godina kada su presudni bili međuljudski dnosi, a počeo je da se pridaje sve veći značaj i radnom vremenu.

Zanimljivo je da se visina zarade našla na prvom mjestu u gotovo svim zemljama regiona, osim Slovenije, gdje su dobri međuljudski odnosi i dalje na prvom mjestu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0