instant fap

Pobjednika Lige prvaka u idućoj sezoni čeka 37,4 miliona eura

Bogatija nego ikad nogometna Liga prvaka kreće u svoje novo izdanje. Valuta plaćanja umjesto švicarskog franka postala je euro, a iznosi su ostali isti.

Procjena je da će Evropska nogometna federacija (UEFA) od komercijalnih prava na Ligu prvaka i Evropski superkup tokom predstojeće sezone uprihoditi 1,34 milijarde eura. Dobar dio toga podijelit će klubovima koji igraju u njenim takmičenjima

Samo za posljednju kvalifikacijsku rundu za takmičenje po grupama Lige prvaka UEFA je osigurala 55 miliona eura. To znači da će svaki od 20 sudionika doigravanja samo za nastup inkasirati 2,1 milion eura.

Nadalje, svaki klub koji izbori ulazak u fazu takmičenja po grupama uprihodit će minimalno 8,6 miliona eura. Na to se dodaju bonusi za pobjedu (milion eura) i remi (0,5 miliona eura).

Bonusi za uspjeh vrtoglavo rastu napredovanjem prema kraju takmičenja: sudionici osmine finala zarađuju dodatnih 3,5, četvrtfinalisti dodatnih 3,9, polufinalisti dodatnih 4,9, a finalist dodatnih 3,5 miliona eura. Pobjednik takmičenja samo za pobjedu u finalu zaradit će 10,5 miliona eura.

Ukupno će pobjednik takmičenja kraj maja iduće godine dočekati bogatiji za 37,4 miliona eura.

U budžetu za Ligu prvaka koji je UEFA obznanila u petak je i Superkup. Pobjednik ovogodišnjeg izdanja, koje se posljednji put igra na stadionu Luisa II u Monte Carlu, zaradit će tri, a poraženi 2,2 miliona eura. Utakmicu igraju Chelsea kao pobjednik Lige prvaka i madridski Atletico kao pobjednik Evropske lige.

Nagrade za iduću sezonu isplaćivat će se u eurima. U odnosu na švicarske franke, kojima su se rezultati honorirali dosad, riječ je, zbog tečajne razlike, o povećanju svih nagrada za 20-ak posto.

KOMENTARI