Počela ceremonija, ispred dvorane protesti: “Handke, izvini se žrtvama Srebrenice!”

HomeVijestiBiH

Počela ceremonija, ispred dvorane protesti: “Handke, izvini se žrtvama Srebrenice!”

Gradonačelnik Windsora proglasio 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici

Manja grupa građana okupila se danas ispred “Konserthusa” (Koncertne kuće) u Stockholmu gdje je počela svečana ceremonija dodjele Nobelove nagrade koja će biti dodijeljena i kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljeni su minutom šutnje odali počast žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine kao i žrtvama ratnih dejstava u cijeloj BiH. 

Među okupljenima je bila i Jasna Čaušević iz Društva za ugrožene narode, koja je za AA kazala da će učestvovati i u velikom skupu koji će biti održan u 18 sati, nakon dodjele nagrade Peteru Handkeu.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

-Pokušali smo mu ukazati da ne može negirati genocid i da se kao pisac mora distancirati od zločinačkog režima Slobodana Miloševića i da se mora izviniti žrtvama Srebrenice- pojasnila je Čaušević.

Smatra da je dodjela nagrade Handkeu veliki promašaj za humanost i da to nije samo težak udarac preživjelima u BiH i na Balkanu. 

-To je sramota za cijelo čovječanstvo, za Evropu, jer negiranje genocida u principu dovodi do toga da je moguće ponavljanje genocida i da je ono što Handke propagira opasno ne samo za Evropu nego cijeli svijet- pojasnila je Čaušević.

Dodjela Nobelove nagrade Handkeu je u regionu izazvala brojne negativne reakcije, a održan je i protest ispred Ambasade Švedske u Sarajevu, ali i Prištini.

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je danas u Stockholmu, gdje je počela ceremonija uručenja Nobelove nagrade.

Dodjeli Nobelove nagrade prisustvuje i švedska kraljevska porodica, kao i ranijih godina, a švedski kralj Carl XVI Gustaf će uručiti nagradu Handkeu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0