Počela masovna vakcinacija uoči Olimpijskih igara u Tokiju

HomeVijestiGlobus

Počela masovna vakcinacija uoči Olimpijskih igara u Tokiju

Ljekari uputili poziv na otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju

U japanskim prefekturama Tokiju i Osaki u ponedjeljak je započeo proces masovne imunizacije stanovništva protiv koronavirusa, dva mjeseca prije održavanja Ljetnjih olimpijskih igara, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dva državna centra za vakcinaciju protiv COVID-19 otvorena su u glavnom gradu Tokiju i provinciji Osaka u pokušaju da se ubrza program vakcinisanja koji je znatno zaostao za ostalim razvijenim zemljama, javlja novinska agencija Kyodo.

– Vlada će nastaviti ulagati sve napore kako veliki broj ljudi bio vakcinisan što je brže moguće – izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Katsunobu Kato, glavni sekretar kabineta japanske Vlade.

Japanske vlasti su postavile cilj da se u Tokiju dnevno vakciniše 10.000 ljudi, a 5.000 u Osaki. Ako cilj bude ostvaren, Japan će do kraja jula dovršiti imunizaciju osoba starijih od 65 godina.

Pokrajinske vlasti takođe razmišljaju o otvaranju nezavisnih centara za vakcinaciju u provincijama Aichi, Gunma i Miyagi.

Dok se većina Japanaca protivi održavanju Olimpijskih igara, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach rekao je da će Igre u Tokiju igrati po ranije utvrđenom planu.

– Moramo se žrtvovati da bismo to omogućili. Sportisti definitivno mogu ostvariti svoje olimpijske snove – izjavio je Bach.

Japan, koji ima 127 miliona stanovnika, od početka pandemije registrovao je 714.274 slučaja zaraze koronavirusom, dok je 12.236 osoba preminulo.

Olimpijske igre u Tokiju trebale su biti održane od 24. jula do 9. augusta 2020. godine, ali zbog pandemije koronavirusa odgođene su i odlučeno je da budu održane od 23. jula do 8. augusta ove godine.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: