instant fap

Počela vakcinacija protiv gripe

Počela vakcinacija protiv gripe

U Domu zdravlja Sanski Most započela je vakcinacija protiv sezonske gripe, a u tu svrhu obezbjeđeno je 550 besplatnih vakcina, potvrdila je načelnica epidemiološke službe u ovoj zdravstvenoj ustanovi, Nada Elijaš.

Zavod za javno zdravstvo USK nabavio je četiri hiljade vakcina protiv gripa, koje su potom distribuirane zdravstvenim ustanovama u svih osam općina ovog kantona. Elijaš je istakla kako su besplatne vakcine namijenjene pacijentima iz takozvanih rizičnih grupa stanovništva.

„Radi se se o starijim osobama, hroničnim bolesnicima te pacijentima čiji je imunološki sistem slabiji nego u zdravih ljudi.“, istakla je Elijaš. Ona je dodala kako je preventivna vakcinacija najbolji način zaštite od virusa gripe, te je istakla kako građani, koji to žele, u apotekama mogu kupiti komercijalne vakcine protiv gripe.

Prema njenim riječima, na području općine Sanski Most još uvijek nisu zabilježeni slučajevi oboljenja od gripe. Elijaševa je poručila kako se građani mogu i prirodnim sredstvima zaštititi od ove zarazne bolesti te pravilnom ishranom i konzumacijom vitamina ojačati svoj organizam.

KOMENTARI