instant fap

Počela vakcinacija protiv gripe

Počela vakcinacija protiv gripe

-U Domu zdravlja u Sanskom Mostu i područnim ambulantama ove zdravstvne ustanove danas je počela besplatna vakcinacija protiv sezonske gripe.

Zavod za javno zdravstvo USK nabavio tri hiljade vakcina protiv gripe, koje su potom distribuirane zdravstvenim ustanovama u svih osam općina ovog kantona. Općini Sanski Most  dostavljeno je 500 doza donirane vakcine „Vaxgrip“ za sezonu 2014/2015 godine.
Načelnica higijensko-  epidemiološkog odjela, dr. Nada Elijaš, kaže da je danas odziv građana  zadovoljavajući čime se potvrdilo da su mnogi shvatili da je vakcinacija  svakako najbolja zaštita od sezonskog gripa i da je veoma važno vakcinu primiti prije početka sezone gripa. Ona naglašava da su i ove godine vakcine nabavljene prvenstveno za potrebe rizičnih grupa stanovništva, odnosno starijim osobama i hroničnim bolesnicima, te pacijentima čiji je imunološki sistem slabiji nego u zdravih ljudi.
“Uglavnom se među prvima vakcinišu se penzioneri i hronični bolesnici koji to redovno obavljaju svake godine, što je dobro jer se time redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolijevanja kod osoba koje su u riziku. Vrijeme neophodno za sticanje imuniteta je od sedam do deset dana nakon primanja vakcine, dok je trajanje postvakcinalnog imuniteta oko šest mjeseci“, istakla je dr. Elijaš.
Ona naglašava da je preventivna vakcinacija najbolji način zaštite od virusa gripe, ali da je jedan od načina zaštite zdravlja u vrijeme sezonske gripe i jačanje imunološkog sistema vitaminima, što znači da ishrana treba biti veoma bogata namirnicama kao što su voće i povrće. Ukoliko se uoče simptomi gripe, preporučuje se mirovanje, jer se spriječava širenje virusa na druge zdrave osobe i svakako, obavezno se treba javiti u najbližu zdravstvenu ustanovu .Dr. Elijaš ističe, da je neohodno da se lica koja se žele vakcinisati obrate svom ljekaru kako bi se obavio ljekarski pregled u svrhu imunizacije. Vakcinu mogu primiti samo osobe koje nisu alergične na jaja, kokošje meso i perje, dexason i b – complex. Vakcinacija u sanskom Domu zdavlja će trajati dok se ne potroši doniranih 500 doza vakcina.

KOMENTARI