instant fap

Počelo izdavanje elektronskih recepata

Počelo izdavanje elektronskih recepata

U zdravstvenim ustanovama na području Sanskog Mosta, započelo je izdavanje elektronskih recepata, potvrdio je za RTV “Sanu”,direktor sanskog Doma zdravlja, dr. Hajrudin Bošković.

Riječ je o projektu koji treba da zaživi na području cijelog Unsko sanskog kantona, a njegova ukupna vrijednost iznosi 600 hiljada maraka.

U njegovoj provedbi ovdašnje zdravstvene ustanove su opremljene neophodnom informatičkom opremom, a izvršena je i edukacija zdravstvenih radnika o načinu izdavanja e-recepata.”Mnogobrojne su prednosti ovakvih recepata jer se oni propisuju na rok od tri mjeseca i tom prilikom se određuju rokovi kada pacijent treba doći po lijekove.

Pacijentu je dovoljna samo zdravstvena knjižica da bi otišao u apoteku i podigao lijek, a zdravstvene ustanove su informatički povezane sa svim ovdašnjim apotekama.”, istakao je dr. Bošković. On je također istakao kako je jedna od prednosti to što se propisani lijek može podići u bilo kojoj apoteci na području USK.

Unsko sanski kanton je drugi u Federaciji BiH, poslije Sarajevskog, u kojem je zaživio ovaj projekat, koji je dio reforme zdravstvenog sistema. Pored kontrole potrošnje lijekova i izdavanja recepata, trebale bi se smanjiti i gužve u zdravstvenim ustanovama, ali i povećati kontrola transparentnosti u izdavanju lijekova.

KOMENTARI