instant fap

Počelo obilježavanje Dana džamija

Počelo obilježavanje Dana džamija

U povodu 7. maja, koji Islamska zajednica u Bosni  i Hercegovini obilježava kao Dan džamija, u Banjoj Luci u naredna dva dana bit će održano niz duhovnih i kulturnih manifestacija, za koje se planira da postanu tradicionalne, prenosi Anadolu Agency.

Vahdet ef. Alamić, imam banjalučke džamije Ferhadije, kazao je cilj manifestacije obnoviti sjećanja i skrenuti pažnju javnosti na Islamsku zajednicu.

„Ove godine imamo niz događaja duhovnog i kulturnog karaktera u okviru kojih je predstavljena knjiga publiciste Bajre Perve ‘Riječ po riječ’, u kojoj su riječi ljudi ovjekovječene u vremenu i prostoru”, kazao je Alamić za AA.

Jedan od recenzenata Pervine knjige, Zemir Sinanović, navodi je da je njen značaj što u sebi, osim razgovora s ljudima koji su ostavili poseban pečat na duhovni, kulturni, knjižveni i obrazovni život Bošnjaka, knjiga „afirmiše i male ljude koji su materijalizam zamijenili skromnošću, egoizam darežljivošću, jer zadovoljstvo ne grade na onome što imaju već na onome što su drugom dali“.

Održana je i svečana manifestacija učenja Kur'ana, odnosno polaganje fatme. Poseban kuriozitet  džemata Ferhadija, dodao je Alamić, je i činjenica da je između deset polaznika i jedan 82-godišnjak, što znači da se u svakoj životnoj dobi može početi učiti Božija riječ.

Večeras će biti predstavljena i monografija koja govori o razvoju Islamske zajednice.

Sutra, 7. maja, u znak sjećanja na šehida Murata Badića, koji je preminuo od povreda zadobijenih toga dana 2001. godine, kada je pokušano polaganje kamena temeljca za obnovu Ferhadije, bit će proučen tehvid.

Podsjećamo, u eskalaciji etničkog nasilja nezabilježenoj od okončanja rata u BiH, 7. maja 2001. godine, prilikom pokušaja grupe vjernika da polože kamen temeljac za izgradnju džamije Ferhadije u Banjoj Luci, više stotina srpskih ekstremista spriječilo je taj čin.

Zbog neadekvatnog ponašanja policije i nespremnosti da spriječe nasilje, na desetine okupljenih vjernika zadobili su fizičke povrede, a živu glavu, i to zahvaljujući isključivo intervenciji pripadnika SFOR-a, jedva su izvukli brojni domaći i međunarodni zvaničnici među kojima je bio i zamjenik šefa Ureda visokog predstavnika Žak Pol Klajn.

Ekstremisti su tom prilikom kamenovali i vjernike, i zgradu Medžlisa, skinuli i zapalili zastavu Islamske zajednice, zapalili više autobusa, a od povreda zadobijenih tokom napada, preminuo je Murat Badić.

Za izazivanje nemira  i nanošenje fizičkih povreda te štete na imovini, licima nesrpske nacionalnosti  i IZ Banje Luke pravosudni organi su počiniocima izrekli tek nekoliko simboličnih prekršajnih kazni, a ni do danas nisu pronađene i kažnjene Badićeve ubice.

Dvije najljepše banjalučke džamije, Ferhadija i Arnaudija, srušene su 7. Maja 1993. godine. Nekoliko dana kasnije, po nalogu lokalnih vlasti, ostaci Ferahadije uklonjeni su do posljednjeg kamena, a kameni blokovi banjalučke ljepotice završili su na deponijama smeća.

Ferhadija je spadala u red najznačajnijih džamija u BiH, kao dio zadužbine Ferhat-paše Sokolovića, posljednjeg bosanskog sandžak-bega i prvog begler-bega. Sagrađena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću.

Rušenje Ferhadije je označilo i početak rušenja svih 16 Banjalučkih džamija, te ostalih kulturnih i vjerskih spomenika Bošnjaka u ovom gradu.

 

(Anadolija)

KOMENTARI