instant fap

Početak grijne sezone i opasnost od požara na dimnjacima

Početak grijne sezone  i opasnost od požara na dimnjacima

Početak grijne sezone donosi i opasnost od požara na dimnjacima i drugim dimnim instalacijama na stambenim objektima. Ako se ovi požari ne uoče i ugase na vrijeme, mogu uzrokovati nasagledive posljedice.

Prema riječima stručnjaka iz ove oblasti, kod požara dimnjaka dolazi do zapaljenja čađi u dimovodnom kanalu. Naime, nakupljena čađ je po svom sastavu pretežno čisti ugljik, a požar dimovodnog kanala, sam po sebi ne predstavlja opasnost. Ako je dimnjak ispravan i kvalitetno napravljen, čađ u dimnjaku će izgoriti bez posljedica, te će dimnjak ostati čist. Ipak, treba naglasiti da mnogi građani ovome problemu ne pridaju veću važnost, te s toga i dolazi do posljedica

Kako su nan informisali iz Vatrogasne službe općine Sanski Most, za razliku od proteklih godina, od početka ovogodišnje grijne sezone nije prijavljen niti jedan slučaj požara na dimnim instalacijama. Ovo nam je potvrdio Edin Gubelić, komandir sanske Vatrogasne službe.

„Ovi požari većinom nastaju zbog nemara samih građana koji dimne instalacije ne održavaju redovno. Veliki broj instalacija je i propusno dim i vatru, jer nisu malterisana, i zbog toga dolazi do katastrofalnih posljedica. Uz to, problem je što građani ne uočavaju požar na vrijeme, te vatrogasce zovu u pomoć suviše kasno“, ističe Gubelić. On je uputio apel građanima da posebnu pažnju posvete redovnom čišćenju dimnih intslacija, kako bi se izbjegli požari na stabmenim objektima.

Protivpožarni stručnjaci naglašavaju, ako do požara  dođe karakterizira ga zvuk koji dolazi iz dimnjaka koji je poput glasnog huktanja. Jako su zagrijani zidovi kojima je obzidan dimovodni kanal, a potreban je oprez, jer ponekad su toliko vrući da može doći do opekotina prilikom diranja takvih zidova. Požar dimnjaka može se prepoznati i po letu iskri iz grla dimnjaka, ali i karakterističnom mirisu paleži. Najbolja preventiva je čišćenje i redovito održavanje dimnjaka.

Jako je bitno, da građani pored čistih dimnjaka imaju čiste i uredne tavanske prostore. Naime, na tavanima se čuva mnogo starih zapaljivih stvari, što je jako pogrešno. Građani su dužni putem broja 123 svaki požar da prijave vatrogasnoj jedinici kako bi što brže i što bolje intervenisali.

 

KOMENTARI