instant fap

Početak sezone u NP-u Sarajevo: “Alma” i “Balkanski špijun”

Iz najstarije teatarske kuće u BiH najavljuju i gostovanje HNK-a Zagreb sa dramom.

Narodno pozorište Sarajevo ubrzo kreće jačim tempom u novu sezonu pozorišnih i opernih predstava. Već početkom sedmice, tačnije u ponedjeljak, 29. oktobra, u našoj najstarijoj teatarskoj kući gostovaće Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba sa predstavom “Gospoda Glembajevi”.
Predstavu je, po slavnom dramskom tekstu Miroslava Krleže, režirao Vito Taufer, a u njoj glavne uloge tumače Ljubomir Kerekeš, Alma Prica, Milan Pleština, Olga Pakalović i Bojan Navojec.

Opera “Alma”

“Gospoda Glembajevi”, jedno od najpoznatijih i najizvođenijih dramskih djela velikana hrvatske moderne književnosti Miroslava Krleže, tekst je o usponu i propasti ugledne bankarske obitelji u kojoj tijekom proslave obljetnice banke započinje nezadrživ splet događanja koji će mnoge članove obitelji zauvijek promijeniti. Drama “Gospoda Glembajevi” paradigmatsko je Krležino djelo u kojem se veliki pisac nemilosrdno razračunava s lažnim sjajem, bogatstvom i svim opsjenama koje donosi novac i uspon u društvu. Predstava je na programu u 19.30 sati.

A iz Narodnog pozorišta najavljuju i zanimljiv novembar, barem što se tiče dramskog segmenta. Za 9. novembar se priprema praizvedba opere “Alma”, u potpunosti domaćeg projekta.

– Autor ove opere je Jasmin Osmanagić, kompozitor, Sarajlija koji je kompoziciju završio 1989. na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi Josipa Magdića, kaže Dario Vučić, direktor Narodnog pozorišta.

On će biti i dirigent na pomenutoj premijeri, dok će uloge tumačiti Aida Čorbadžić, Melisa Hajrulahović, Denis Isaković, Adema Pljevljak – Krehić, Ivan Šarić, Leonardo Šarić i Jovana Milosavljević, gošća balerina u dramskom sastavu. Za režiju i koreografiju zadužen je Ferid Karajica, kostime je uradila Vanja Popović, dok je scenografija autorski rad Osmana Arslanagića. U operi će učestvovati i hor Narodnog pozorišta.

Predstava za rođendan

Za kraj novembra iz Narodnog pozorišta najavljuju i premijeru satirične komedije “Balkanski špijun u Sarajevu”, koju je, po djelu Dušana Kovačevića, adaptirao i režirao Sulejman Kupusović. Pripreme za ovu predstavu već traju, tako da je već poznata i glumačka ekipa. Čine je poznati glumci Izudin Bajrović, Ejla Bavčić – Tarakčija, Aldin Omerović, Zana Marjanović i Milan Pavlović. Scenograf i kostimograf predstave je Marijela Hašimbegović.

Kako kaže Kupusović, sarajevska adaptacija teksta Dušana Kovačevića zadržala je osnovu, ali je pretrpjela i određene izmjene, kako bi se prilagodila vremenu i prostoru u kojem živimo. Tako će predstava govoriti i o opsjednutosti banjalučkih i beogradskih političara Bosnom i njenom etiketiranju kao leglu terorizma, ali će imati i dozu jugonostalgije. Upravo zato, ova satira će doživjeti premijeru 29. novembra, na rođendan države koje više nema.

KOMENTARI