Počinje vježba “EUFOR – Brzi odgovor 2022”: Vojnici iz 20 država stigli u BiH

HomeVijestiBiH

Počinje vježba “EUFOR – Brzi odgovor 2022”: Vojnici iz 20 država stigli u BiH

Tegeltija: Nema potrebe za dodatnim snagama EUFOR-a, kriza iz Ukrajine se neće preliti u BiH

Vojnici iz 20 zemalja okupili su se na vojnoj vježbi u Bosni i Hercegovini koja bi trebala trajati do 22. novembra.

Catherine Smyth-Barrett, glasnogovornica EUFOR-a obratila se javnosti prije dva dana, kada je rekla da je iz Italije stiglo više od 250 vojnika sa vojnom opremom i vozilima.

U narednim danima će se svih dvadeset EUFOR-ovih zemalja okupiti na ovoj vježbi koja će se odvijati na različitim urbanim i ruralnim lokacijama širom Bosne i Hercegovine, u koordinaciji sa OS BiH, lokalnim zajednicama i LEA-ima koji će dati svoj doprinos logističkoj i administrativnoj podršci.

EUFOR će blisko sarađivati ​​sa Oružanim snagama BiH, lokalnim zajednicama i organima za sprovođenje zakona.

“Kao što je to bio slučaj i s prethodnim vježbama EUFOR-a, ‘Brzi odgovor 22’ ponovo pokazuje predanost Evropske unije evropskoj budućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine”, naveli su iz misije EUFOR-a.

Operacija EUFOR Althea aktivna je u BiH od 2004. godine i nasljednica je NATO mirovne misije u zemlji.

Trenutno je u Bosni i Hercegovini 1.100 vojnika EUFOR-a, ali se aktiviranjem rezervnih trupa iz inostranstva može angažirati ukupno 3.500 vojnika.

Mirovna misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, najduža je vojna operacija Eeuropske unije, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Snage EUFOR-a su skoro 18 godina raspoređene u Bosni i Hercegovini. Prvi kontingenti snaga EUFOR-a u Sarajevo su počeli dolaziti od 2004. godine.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0