instant fap

Podignuta optužnica protiv generala Ramiza Drekovića

Podignuta optužnica protiv generala Ramiza Drekovića

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv generala Ramiza Drekovića, rođenog 1956. godine u Tutinu, Srbija.

“Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta 4. korpusa Armije RBiH, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Tačnije državno Tužilaštvo ga tereti da je u proljeće 1995. godine izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

“Nakon izvršenog granatiranja, u više navrata, tokom maja i juna 1995. godine, usljed eksplozija granata ubijeno je dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba. Granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata”, dodaje se.

Optuženi se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

“Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više od 200 dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje”, pojašnjeno je.

KOMENTARI