Podrška poljoprivrednoj proizvodnji

HomeLokalne temeSanski Most

Podrška poljoprivrednoj proizvodnji

Bosna i Hercegovina 1. juna otvara granice

Općina Sanski Most i u ovoj godini je uspješno finalizirala projekat podrške poljoprivrednoj proizvodnji, kojim je kroz sufinansiranje omogućila poljoprivrednim proizvođačima nabavku novih muznih grla, te nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, a korisnicima ovog projekta danas su od strane načelnika općine Sanski Most Farisa Hasanbegovića, uručena rješenja o isplati finansijskih sredstava.

Općina Sanski Most nedavno je okončala sve aktivnosti u vezi pomenutog projekta, koji ima za cilj dodatno unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju na području naše općine, te pomoći ovdašnjim farmerima. U pitanju su investicioni projekti koji se odnose na  obnovu stočnog fonda kroz nabavku novih muznih grla, te nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, odnosno novih poljoprivrednih mašina i priključaka.

Pored poljoprivrednih proizvođača,  finansijsko učešće u njihovoj realizaciji imala je općina Sanski Most, sa iznosom od oko 70. 000 KM, odnosno sa 25 % od ukupne vrijednosti projekta, s tim da je po jednom korisniku maksimalan iznos isplate iznosio 5. 000 maraka.  U projekt je uključeno ukupno 24 korisnika, od kojih se 22 odlučilo na nabavku mehanizacije, a 2 korisnika na obnovu stočnog fonda. Najvećim dijelom riječ je o proizvođačima mlijeka.

Predstavnici  Općinske komisije za poljoprivredu koje je bila uključena u realizaciju ovog projekta, nedavno su posjetili sve farme čiji su vlasnici bili uključeni u projekt, od kojih su neki odlučili da prošire svoju proizvodnju kupovinom nove poljoprivredne mašine, ili su se odlučili na obnovu stočnog fonda kupovinom novih muznih grla.

Poljoprivrednici su podržali ovakav vid zajedničke saradnje na realizaciji ovog projekta, a općinski načelnik Faris Hasanbegović i za narednu godinu najavio je mogućnost realizacije istog projekta, te će za pomenute potrebe biti planirana sredstva u budžetu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0