Podrška privrednicima kod kojih se odvija praktična nastava

HomeLokalne temeSanski Most

Podrška privrednicima kod kojih se odvija praktična nastava

Osman Talić novi predsjednik Udruženja logoraša Sanski Most

Općina Sanski Most će iz budžeta izdvojiti 45.000 maraka u cilju subvencioniranja privrednih subjekata u kojima se odvija praktična nastava za učenike.

Prema riječima Farisa Hasanbegovića, načelnika ove općine, sredstva će biti dodijeljena privrednim kolektivima u kojima učenici stiču praktičnu nastavu iz više strukovnih zanimanja.

“Želimo potaknuti ovaj način obrazovanja učenika, jer je taj vid dualnog školovanja pokazao odlične rezultate. Pravo da apliciraju imaju privrednici koji organizuju praktičnu nastavu za učenike završnih razreda srednjih strukovnih usmjerenja, a finansiranjem će biti obuhvaćeno pedesetak učenika”, istakao je Hasanbegović.

Prema njegovim riječima, ovo je prva godina da se isplaćuju ove subvencije i dodao kako će one biti planirane u budžetu i naredne kalendarske godine. Inače, na području Unsko-sanskog kantona prošle godine zaživjela je praksa edukacije i stručnog usavršavanja učenika koji se školuju za praktična zanimanja u lokalnim privrednim subjektima.

Direktor Mješovite srednje škole u Sanskom Mostu ističe kako je u tom periodu više od 50 učenika obuhvaćeno pomenutim programom i da je on dao izuzetne rezultate.

Godinama su se učenici na području Unsko-sanskog kantona školovali za praktična zanimanja, ali su tokom nastave sticali samo teoretska znanja, a po okončanju obrazovanja se nisu mogli ravnopravno uključiti u tržišnu utakmicu.  

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0