Podrška privrednom razvoju Sanskog Mosta

Podrška privrednom razvoju Sanskog Mosta

Delegacija političkih predstavnika Unsko sanskog kantona, u kojoj su bili načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, federalni poslanici Asim Kamber i Husein Rošić sastala se u Sarajevu s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i ministrima u Vladi FBiH.

Razgovaralo se o razvojnim, privrednim i infrastrukturnim projektima od značaja za sansku općinu i njen ekonomski razvitak. 

Jedna od tema koja je bila na dnevnom redu je mogućnost plasmana uglja koji se eksploatira u Sanskom Mostu na šire tržište. Istaknuto je kako ova djelatnost ima veliki značaj obzirom da firma „Lager“, koja se bavi ekspoatacijom mrkog uglja trenutno zapošljava oko 70 radnika, a još 150 za ovu firmu izvršava usluga prevoza i servisiranja.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici „Elektroprivrede“  te još nekih kompanija koje se bave poslovima oko uglja. Također, razgovaralo se i komunikacijsko infrastrukturnim projektima, te planovima za proširenje i dislokaciju perspektivne namjenske industrije iz drugih dijelova BiH na područje Sanskog Mosta i Unsko sanskog kantona. „Stalo nam je da se proizvodnja uglja na tom prostoru podrži i podigne na viši nivo. Zbog toga smo dogovorili neke konkretne aktivnosti oko kupovine uglja iz Sanskog Mosta, ali i njegovog lakšeg prevoza na tržište. Sem toga, konkretno smo razgovarali i o komunkacijskoj povezanosti Sanskog Mosta i mogućnostima koje nudi novi program modernizacije magistralnih cesta u FBiH.

Sada nam se otvara mogućnost da poboljšamo transportnu sliku u cijelom Unsko sanskom kantonu, a posebno Sanskom Mostu koji je nekako udaljen od glavnih cestovnih komunikacija. Dodirnuli smo se i razvoja namjenske industrije i mogućnosti da se neki segmenti te industrije dislociraju u Sanski Most , obzirom da vaša općina ima dosta razvijenu metalsku industriju“, kazao je Novalić.

Načelnik Faris Hasanbegović, istakao je kako je sastanak bio konstruktivan i plodonosan. Prema njegovim riječima, Sanski Most poslednjih nekoliko godina dobija zamah kada je riječ o privrednom razvitku, ali postoji i niz problema koji su većinom vezani za infrastrukturu. „Naši problemi vezani su za transport i komunikaciju i tu očekujemo značajniju podršku s viših nivova vlasti. Posebno smo se osvrnuli na rad rudnika jer je to jedna značajna firma koja zapošljava veliki broj radnika i mi očekujemo njen dalji razvoj. Također, očekujemo i podršku razvoju metaloprerađivačke industrije i mislim da postoje dobri uslovi za ulaganja u ovaj segment.

Znači, ovo su neke od tema koje planiramo realizirati u ovoj godini kako bismo napravili još značajniji privredni napredak po kojem ćemo biti prepoznatljivi“, kazao je Hasanbegović.

Na ovom sastanku razgovaralo se i o projektima u turizmu, a jedna od tema bila je i obnova Doma ZAVNOBiH-a. Istaknuto je kako bi to bilo značajno u turističkom smislu, ali i državotvornom, obzirom da je Sanski Most jedan od gradova gdje je udaren neizbrisivi istorijski pečat u hiljadugodišnjem postojanju države Bosne i Hercegovine.

KOMENTARI